Ga naar hoofdinhoud

Huis achter huis

Een klein huis in Duiven is als het ware gespiegeld en heeft nu een dubbel woonvolume. Het oude huis werd al lange tijd bewoond door opeenvolgende generaties, maar de jongste generatie wilde graag een grotere en modernere woning. Studio Prototype maakte hiervoor een ontwerp.

Contrast

Het ‘tweede huis’ heeft veel kenmerken van het oude, maar contrasteert er tegelijkertijd ook mee. Het bestaande huis heeft een zadeldak en bakstenen gevel. Voor de aanbouw is gekozen voor een houten gevelbekleding van western red cedar in combinatie met een zinken felsdak. Hier en daar zit er ruimte tussen de gevelbekleding, zodat er toch zich naar buiten is maar niet naar binnen.

Zicht op tuin

De aanbouw is aan de achterzijde toegevoegd en verspringt ten opzichte van het bestaande huis. De nieuwbouw is aan straatzijde gesloten, maar aan de tuinzijde juist erg open. Daar vouwt een grote veranda zich om de woning en loopt de onderkant van het dak schuin omhoog. Een bijna volledig glazen gevel met twee Methermo schuifpuien van Metaglas zorgt voor veel lichtinval. Dankzij het slanke profiel en detaillering van de schuifpui is het uitzicht op de tuin onbeperkt.

Veel daglicht

Nog meer licht valt binnen door de opvallende lichtkoker in het dak. Dit element is speciaal ontworpen voor meer daglicht diep in de woning en is een herinterpretatie van de schoorsteen. De binnenruimten zijn rondom een vide opgezet om zoveel mogelijk licht binnen te halen. Het ontwerp kreeg een eervolle vermelding bij de Daylight Award 2014.

Foto’s: Jeroen Musch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Huis achter huis

  • rb

    Leuk bedacht maar euh… Hoe blijft die topgevel zweven? Door dat enkele kolommetje binnen of is de glazenpui dragend uitgevoerd? Het papier is geduldig zullen we maar zeggen.

  • TAC

    Ik zou graag de overgang zien tussen bestaande woning en uitbreiding.
    Overig zeer strak en interessant.
    Die pers in de woonkamer ??? Mooi modern karpet was denk ik beter.

  • Lucas

    Mooi ontwerp, echt strak! Heb wel mijn twijfels bij de weggewerkte goot, vraag mij af of die niet te klein is bij een flinke stortbui. Dat verlengde dakvlak zou natuurlijk wel het overige regenwater kunnen houden van de gevel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.