Ga naar hoofdinhoud

Huis van hennep

In Oude Pekela is het eerste huis van hennep gebouwd. Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam heeft samen met Dun Agro in Oude Pekela en Timmer BNA architecten het huis gebouwd. Het duurzame  bouwwerk werd 19 juli gepresenteerd.

Isolatie en vochtregulatie

Aan het begrip duurzaamheid wordt volgend de drie partners  voldaan door te voldoen aan de steeds hogere eisen op het gebied  van bouwfysica. Het dak en de wanden zijn gemaakt van hennephout. Hennep isoleert en zorgt voor een goede vochtregulatie. Hennep groeit zeer snel. Een hectare hennep levert al na 14 weken voldoende materiaal op om een huis te bouwen. Alleen het materiaal bamboe groeit nog sneller. Het voordeel van hennep is echter dat het op elke grond groeit en in ieder klimaat.

Nu is het huis alleen nog bedoeld als demonstratiehuis, maar Dun heeft het voornemen om het wooncomfort van het eerste Nederlandse hennephuis zelf uit te gaan proberen. Over een jaar zouden de eerste hennepwoningen te koop kunnen staan, volgens Dun. Het project wordt mede gefinancierd door de provincie en de Europese Unie.

Bron en foto: RTV Noord

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *