Ga naar hoofdinhoud

Huizen door zee verwarmd

Ruim 750 huizen in de Scheveningse wijk Duindorp worden vanaf april verwarmd met zeewater. De gemeente Den Haag heeft onlangs toestemming gegeven voor het plaatsen van een warmtecentrale op het Zuidelijk Havenhoofd in het vissersdorp. De centrale, dat minstens zo groot is als twee forse zeecontainers, is nodig voor het oppompen en bijwarmen van het zoute water, dat linea recta uit de Noordzee wordt gehaald.

Het project werd bedacht door ingenieursbureau Deerns uit Rijswijk. Het is onderdeel van de plannen van de Haagse raad om de gemeente milieuvriendelijker te maken. Zeewater is in de winter stukken warmer dan de buitentemperatuur. Het hoeft slechts een paar graden extra te worden verwarmd voor een aangename temperatuur in huis.

In de zomer is het zeewater juist frisser dan de omgeving, zodat de 789 nieuwbouwhuizen in Duindorp er in de warme maanden ook mee worden gekoeld. ’s Winters wordt het zeewater in het warmtestation opgewarmd tot 21 graden. Via een buizenstelsel stroomt het naar de woningen. Een tweede warmtepomp in huis brengt de temperatuur naar 70 graden, waar de warmte zich via radiatoren en vloerverwarming kan verspreiden. De 60 meter hoge windmolen die al enige tijd in de duinen bij Duindorp staat, wordt wel voor het project gebruikt. De energie die dit apparaat oplevert is echter niet voldoende om er de warmtepomp volledig op te laten draaien. De pomp wordt eind maart of april op het Zuidelijk Havenhoofd afgeleverd. Of het enorme apparaat daar ook blijft staan is de vraag. Ook dit is afhankelijk van de nieuwbouwplannen rondom de Scheveningse haven.

Bron: De Telegraaf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *