Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Huizen in Coevorden leveren energie

Het Drentse Coevorden krijgt drie woningen die zo zuinig zijn dat ze energie gaan leveren. Dit zogeheten HR-Actief is als energieleverende huizenproject een landelijke primeur. Daarnaast is gestart met de renovatie van het voormalige douanekantoor dat wordt omgebouwd naar een praktijk voor fysiotherapie.

De toepassing van een warmtepomp met een gesloten bronsysteem maakt onderdeel uit van de verduurzaming van het monumentale pand. Met de aanleg van het bronsysteem wordt de miljoenste meter bron gerealiseerd.

Energieleverende woningen
De woningen zullen volledig op zonne-energie draaien. De zonnepanelen wekken zo veel energie op dat ook het verbruik voor verlichting en huishoudelijke apparaten kan worden afgedekt. De huizen zijn hierdoor vrij van energielasten.

Volgens directeur Henk Seinen van Seinen Projectontwikkeling, dat de HR-Actief woningen heeft ontwikkeld, dienen de huizen als voorbeeld in de Coevordense nieuwbouwwijk Ossehaar. De gemeente Coevorden wil op deze manier aan toekomstige kopers van kavels in de wijk laten zien hoe je energiezuinig kunt bouwen. Seinen zegt dat de huizen even duur zijn als traditionele nieuwbouwhuizen. De bedoeling is dat de HR-actief woningen voor de bouwvakvakantie klaar zijn.

Duurzame renovatie
De renovatie van het voormalige douanekantoor aan de Eendrachtstraat tot een praktijk voor Fysiotherapie wordt op verzoek de eigenaren een energiezuinig pand met behoud van de karakterestieke eigenschappen. De toekomstige gebruikers zijn Fysiotherapie en Training Coevorden. De toepassing van een warmtepomp met een gesloten bronsysteem maakt onderdeel uit van de verduurzaming van het monumentale pand.

Met de realisatie van het bronnensysteem voor de warmtepomp wordt namelijk een bijzondere mijlpaal bereikt. Duratherm, de installateur van bronsystemen voor duurzame energie, boort 4 maart aanstaande de miljoenste meter in de Nederlandse bodem.

Coevorden ambitieus
De gemeente Coevorden is zeer ambitieus op het gebied van duurzaam bouwen. Voor de nieuwbouwwijk Ossehaar is een stimuleringsregeling opgezet om zo de toekomstige bewoners te ‘verleiden’ om duurzaam te bouwen. De maandelijkse woonlasten van toekomstige bouwers kunnen hiermee aanmerkelijk worden gereduceerd, omdat de energielasten flink lager worden.

De renovatie aan de Eendrachtstraat past in het programma Meer met Minder, het akkoord tussen de ministers van Milieu, Wonen en Economische Zaken, Bouwend Nederland en de energie- en installatiebranche om vanaf 2020 2,4 miljoen bestaande woningen en kantoren blijvend 30 procent minder energie te laten gebruiken.

Bron: Senternovem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.