Ga naar hoofdinhoud

Huurhuis met lichtstraat voor extra lichtinval


Voor 12 huurwoningen voor starters in Nieuwe Niedorp (NH) bedacht Arons en Gelauff Architecten uit Amsterdam een bijzondere nokconstructie met een lichtstraat, waardoor het natuurlijke licht door de open trapopgang voor een bijzondere lichtinval zorgt.

“In de particuliere bouw zie je dit soort oplossingen wel, maar in de huursector wordt het vaak wegbezuinigd. Wij wilden voor deze doelgroep eens iets bijzonders doen. Dit is nog niet eerder bedacht voor huurwoningen”, zegt Jan Berghout, ontwikkelaar bij Bouwcompagnie, die het project gaat realiseren.

Nokconstructie
Op de kavel, waar eerder een bedrijfspand stond, komen twee bouwblokken met daartussen een boerenstraat. “De woningen lijken op de huizen die in Nieuwe Niedorp te vinden zijn. Ze hebben een mooi kenmerkend kapje”, aldus Joost van Bergen van Arons en Gelauff Architecten.

Omdat de kavel redelijk smal is en aan alle kanten aan dicht groen grenst, bedacht Arons en Gelauff Architecten de nokconstructie met lichtstraat, om de huizen extra daglicht te geven. “We kozen ervoor ze geen normale puntkap te geven, maar de kappen uit elkaar te trekken. Door daarin een lichtstraat te plaatsen, komt er extra licht binnen. Door de open trap van begane grond naar verdieping onder de lichtstraat komt het licht door de hele woning tot op de begane grond.”

Glasconstructie
De voorgestelde glazen daken bleken te duur voor deze woningen. Het bureau bedacht in samenspraak met de aannemer een goedkoper alternatief. “In plaats van één glazen plaat te, gebruiken we er nu drie. Omdat de overspanning kleiner wordt, kunnen we minder dik en dus goedkoper glas gebruiken”, legt Van Bergen uit.

In een apart deel van de glasconstructie zijn meteen de installaties meegenomen en in het aluminium tussenstuk tussen twee lichtstraten is onder andere de schacht geplaatst.

Deze week is de eerste paal geslagen en de oplevering is begin 2011.


Impressies en tekeningen: Wooncompagnie en Bouwcompagnie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *