Ga naar hoofdinhoud

ICB Nederland officieel van start

Vorige week vond in Hotel Mercure Utrecht te Nieuwegein de officiële start plaats van ICB Nederland. Dat gebeurde met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst door vijf middelgrote bouwgroepen. Hiermee geven Van der Weegen Bouwgroep (Tilburg), Bokx Bouwgroep (Rotterdam), Hegeman Bouwgroep Almelo (Almelo), Mulder Obdam (Obdam) en de BVR-Groep (Roosendaal) te kennen dat er anders en efficiënter gebouwd moet worden. ICB (Inno Concept Bouwen), een initiatief van de BVR-Groep uit Roosendaal, is gebaseerd op procesinnovatie en staat voor meer rendement, meer kwaliteit en een veel kortere bouwtijd.

In het kader van het eind 2006 door Bouwend Nederland en het Ministerie van Economische Zaken afgesloten
Innovatie Prestatie Contract (IPC), legde BVR zich vast om voor een periode van drie jaar innovaties in het eigen bedrijf door te voeren. Dit resulteerde in ICB. Een van de eerste taken van ICB Nederland betrof het formeren van een stuurgroep die zich de komende tijd bezighoudt met de inrichting, de implementatievoorwaarden (van ICB als bouwconcept) en de overlegstructuur van de nieuwe organisatie. Tot het moment waarop de aandelentransactie plaatsvindt, blijft de stuurgroep aanspreekpunt en vraagbaak voor iedereen die meer over ICB als nieuwe manier van bouwen wil weten.

ICB in de praktijk
Door efficiënter samen te werken met onderaannemers, leveranciers e.d. en hen vroegtijdig als partners bij de voorbereiding van bouwprojecten te betrekken, biedt ICB vele voordelen op het gebied van rendement en kwaliteit. De projecten die door initiatiefnemer BVR uit Roosendaal inmiddels gerealiseerd zijn, bewijzen dat. Ten opzichte van de traditionele manier van bouwen, blijken namelijk niet alleen vaste partners binnen de bouwketen bij ICB gebaat zijn, maar ook opdrachtgevers en eindgebruikers. Per saldo kan (op den duur) tussen vijf à tien procent goedkoper gebouwd worden. De kracht van ICB, ontstaan uit onvrede met de conventionele manier van bouwen, zit in een veel betere prijs/kwaliteitverhouding door minder fouten te maken als gevolg van beter overleg en optimaal gebruik van elkaars specifieke expertise. Dat is mede mogelijk dankzij de bouwkundige en/of installatietechnische inbreng van alle partners binnen het Building Information Model (BIM) waar ICB mee werkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *