Ga naar hoofdinhoud

Innovatief depotconcept gerealiseerd

Na een bouwtijd van tien maanden wordt het Kolleksjesintrum Fryslân in Leeuwarden op 12 mei 2016 geopend. Het duurzame archiefgebouw voor kunst uit vijf Friese musea is ontworpen door LEVS architecten. De musea zijn momenteel hun collecties in het energieneutrale depot aan het inhuizen.

Het Fries Museum, Tresoar, Natuurmuseum Fryslân, het Fries Scheepvaartmuseum en het Frysk Lânbou Museum beheren hun museale collecties voortaan gezamenlijk in één depot. Het Kolleksjesintrum Fryslân staat op een terp waarvan het bloemrijke grasland momenteel wordt aangeplant. In het najaar zal het roestrode gebouw op de dan groene terp een markante blinkvanger zijn.

Innovatief klimaat- en opslagconcept

LEVS partners maakte met LBP|SIGHT en Crown Fine Art deel uit van een expertteam dat een innovatief klimaat- en opslagconcept ontwikkelde. Dit concept is nu in de praktijk gerealiseerd. Om de juiste klimaatcondities te scheppen en het erfgoed veilig te stellen wordt gebruik gemaakt van het natuurlijke accumulatievermogen van de aarde en niet van technische installaties.

De collecties worden opgeslagen in een ‘black box’ met roestrode gevels van gepoedercoate aluminium. Slanke ribben geleden deze box en vormen diepe nissen waar klimplanten de gevel begroeien en verbinden met het landschap. Anders dan bij traditionele depots worden de collecties van de musea gecombineerd en ingedeeld naar opslag- en klimaatcondities. Het depot is via een centrale ontsluitingsgang gekoppeld aan een tweede volume met werkruimten. Met de aanleg van de terp zijn de collecties in het depot ruim boven maaiveldniveau opgeslagen.

Niet geïsoleerde betonnen vloer

De basis voor het klimaatconcept is een luchtdichte schil met een buitengewoon hoge Rc-waarde van 10 m²K/W en een juist niet geïsoleerde betonnen vloer. Deze werkt als een accumulator van aardwarmte en – koude. Zo zijn het hele jaar, zowel overdag als ’s nachts, binnentemperatuur en luchtvochtigheid zeer gelijkmatig. In combinatie met een minimale installatietechniek is het totale vermogen aan installaties voor de depotruimten met 26 kW vergelijkbaar met dat van de CV-ketel van een grote eengezinswoning.

De goed geïsoleerde en relatief gesloten strook met facilitaire vertrekken wordt verwarmd en gekoeld met een luchtgekoelde warmtepomp. LED-verlichting en bewegingssensoren minimaliseren het energieverbruik bovendien. De 400 PV-panelen leveren meer stroom op dan het gebouw verbruikt.

Bekijk hieronder een filmpje van Omroep Friesland: ‘Eerste paal gemeenschappelijk depot voor vijf Friese musea’

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.