Ga naar hoofdinhoud

Innovatieve gevel hogeschool INHolland afgerond


Het meest experimentele deel van de glazen gevel in Delft die meebeweegt met de wind is inmiddels gemonteerd. Bouwwereld deed al eerder verslag van deze gevel van de nieuwbouw van hogeschool INHolland in Delft.

Bij dit deel lopen de aramidekabels door buisjes die zijn opgenomen in de spouw van de dubbele beglazing. Ook de spacer van de dubbele ruit is uitgevoerd in composiet.

Aramidekabels door de ruit
De glazen gevel beweegt mee met de wind doordat de horizontale krachten (windbelasting) worden opgevangen door de voorgespannen aramidekabels. In het grootste deel van de hal zijn die aan de binnenzijde van de gevel gespannen en zijn de ruiten opgehangen aan staalkabels door de verticale naden.

In het meest experimentele deel lopen de kabels echter via kunststof buisjes dwars door de ruiten heen en zijn de ruiten op elkaar gestapeld middels flexibele koppelstukjes bovenop de buizen door de ruit. Ophangen aan de aramidekabels is namelijk niet mogelijk doordat het materiaal zeer glad is.

Omdat de spacer tussen de ruiten ook van composiet is, kon geen droogstof in de spacer worden opgenomen. Dit is nu heel zichtbaar verwerkt in buisjes in de spouw van de ruit. Ook zijn in de spouw meters opgenomen waarmee de gevel volledig wordt gemonitord.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.