Ga naar hoofdinhoud

Installatie als bouwkundig onderdeel


Installatie en bouwtechniek raken steeds meer geïntegreerd. Op de installatievakbeurs VSK waren daar de afgelopen week diverse voorbeelden van te zien. Zoals de Energiehaag van Inteco uit Boxtel, een klimaatinstallatie die de publieksprijs van de VSK won.

De Energiehaag is een warmtewisselaar die als bouwkundig element op het dak wordt geplaatst. Met zijn uiterlijk van strekmetaal is het een architectonisch onderdeel van een gebouw, bijvoorbeeld geschikt om installaties op het dak aan het oog te onttrekken. De Energiehaag wint warmte uit de buitenlucht en wordt daarvoor aangesloten op een warmtepomp. Inteco claimt dat de Energiehaag meer rendement oplevert dan zonnecollectoren en dergelijke systemen, die zijn aangewezen op zoninstraling. De Energiehaag werkt op luchttemperatuur en rendeert tot rond het vriespunt.

Valbeveiliging
De NRG-guard is eveneens een installatiecomponent die op het dak wordt geplaatst. Deze is voorzien van lamellen die warmte en koude uit de buitenlucht kunnen halen. Maar bijzonder is vooral dat leverancier Energy Dak uit Gemert dit element combineerde met valbeveiliging op het dak. Rondom het element is namelijk een buis aangebracht waaraan kan worden aangelijnd voor werkzaamheden op het dak. De NRG-guard staat bij voorkeur midden op het dak, op een plek waar de zon volop kan worden benut.

Ademend raam
Een marktintroductie was er voor het zogenaamde ‘ademende raam’, dat wordt geproduceerd door Brink Climate Systems uit Staphorst. Deze vinding heeft al een lange voorgeschiedenis. Prof. ir. J. Kristinsson had in eerste instantie een voorziening voor ogen waarbij een ventilatie-unit met warmteterugwinning in een raam werd geplaatst in bestaande bouw. Maar omdat dat vervanging van het glas met zich mee zou brengen, is de unit nu een losse voorziening die in de gevel kan worden aangebracht. De ontwikkeling heeft vooral lang geduurd doordat er een nieuw type warmtewisselaar is ontwikkeld die een rendement van 80 tot 90 procent heeft en toch maar weinig ruimte in beslag neemt.

Het ademende raam draagt bij aan een gezond binnenklimaat en aan energiebesparing. Dat komt door de vraagsturing en door de warmterugwinning. Nu de techniek klaar is voor massaproductie, werkt Brink nog aan nieuwe vormgeving van de units.

Radiator met ventilatie
De combinatie van ventilatie en verwarming was ook volop aanwezig op de VSK. Bij deze systemen wordt lucht decentraal aangevoerd (en soms afgevoerd) en voorverwarmd via radiatoren. Voorbeelden daarvan zijn de Climarad en de Gentle-stream (voorheen Gentle-Vent, nu overgenomen door Buva). Vooral Jaga timmerde met zijn Oxygen Radiators behoorlijk aan de weg met opvallend groene stands. De Climabox is een variant op deze systemen en laat zich door convectorputten in de vloer inbouwen.

De VSK vond van 1 tot 5 februari plaats in de Jaarbeurshallen in Utrecht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.