Ga naar hoofdinhoud

Glazen bouwstenen in Tilburgse passage

De interactieve Willem II-passage in Tilburg gaat deze week officieel open. De wanden van de voetgangers- en fietserspassage zijn bekleed met glazen bouwstenen. De nieuwe passage verbindt het centrum en de spoorzone en is een ontwerp van The Cloud Collective.

In de wanden van de passage zijn ritmes toegepast die in de directe omgeving voorkomen, zo vormt het een vanzelfsprekend onderdeel in de stedelijke sequentie. Twee nieuwe doorgangen door een voormalige NS-werkplaats aan de noordzijde van de sporen maken eveneens deel uit van deze serie stedelijke ruimten.

Glazen bouwstenen

De wanden van de passage zijn bekleed met glazen bouwstenen, waarvan de maat is afgeleid van de baksteenformaten die veelvuldig zijn toegepast in industriële en woningbouw in de omgeving. Achter de wanden is verlichting aangebracht die interactieve patronen kunnen vormen. Het effect is per steen aanstuurbaar. Op termijn kunnen ook geluids- en wellicht geureffecten toegepast worden. Zonder de conventionele veiligheidsmiddelen als camera’s, is in de tunnel zo een beleving van veiligheid gecreëerd.

Projectgegevens:

Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
Architect: The Cloud Collective
Projectteam architect: Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Jan Lebbink, Rick ten Doeschate, Gerjan Streng, Niels Boswinkel
Programma: Spoortunnel, IC-routes, Passages
Oppervlakte: 3.500 m²
Ontwerp-oplevering: 2012-2016
Partners: TCC, Philips, Tetterode, AvecoDeBondt, WSP, Volker Wessels, Michielsen

Beeld: The Cloud Collective

Een preview van de passage op spoorzone013TV:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.