Ga naar hoofdinhoud

Inventieve toepassing pv-panelen


Voor woningbouw gangbare pv-panelen bleken te duur voor een project van 13 woningen in Veenendaal. Bouwbedrijf EBU ging daarom in samenwerking met de andere partijen in het bouwproces op zoek naar een oplossing die binnen budget paste, en de goedkeuring van architect Han van Zwieten kon wegdragen.

Een pv-systeem dat volgens projectvoorbereider Jeroen Booiman normaliter alleen wordt toegepast op platte daken van bedrijfshallen bood uitkomst. “Op de reguliere versie zitten blank geanodiseerde metalen randen, maar we kwamen erachter dat er ook een versie is met donker geanodiseerde randen. Wat uiterlijk betreft zie je dan alleen een zwarte glasplaat.”

Opbouw dak
Normaal gesproken worden de panelen schuin op een metalen frame op platte daken gezet. Voor de toepassing van de panelen in het hellende dak van de woningen moest de bouwer een oplossing bedenken. Die is samen met de installateur en de kapleverancier uitgewerkt. Architect Han van Zwieten heeft de panelen door ze in wildverband te laten plaatsen, een passende en vernieuwende uitstraling gegeven.

De opbouw van het dak bestaat uit een standaard prefab kap waarop een stalen damwandprofiel is geschroefd, voorzien van waterdichte dampremmende folie. De pv-panelen zijn bevestigd op extra dikke regels (44mm in plaats van de gebruikelijk 18mm), met aluminium handjes die standaard door de leverancier worden meegeleverd. De panelen zijn circa 40mm uit elkaar geplaatst. Het dak wordt afgewerkt met donkergrijs zetwerk en goten.

Aanvankelijk was er 23,5m2 aan pv-panelen per dak voorgeschreven. Nu ligt er
21,4 m2. Het uiteindelijk rendement per woning is volgens de berekeningen van de architect 40 procent van het oorspronkelijke plan. In vergelijking met het voorgeschreven systeem kost de oplossing van EBU een derde van het geld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *