Ga naar hoofdinhoud

Jeugdherberg Ockenburg krijgt tweede leven


Voormalig jeugdherberg Ockenburg in Kijkduin is gedemonteerd en wordt opnieuw opgebouwd in het Haagse Melis Stoke park. Daar krijgt de flexibel indeelbare staalconstructie een tweede leven als talentencentrum en leerwerk-restaurant voor jongeren tussen 15 en 25 jaar.

Al jaren stond jeugdherberg Ockenburg – het laatste, redelijk bewaard gebleven ontwerp van architect Frank van Klingeren – in Kijkduin leeg. Sloop leek onvermijdelijk. Totdat een reddingscomité zich ermee ging bemoeien.

Pleitbezorgers Studio Leon Thier architecten en HVE architecten onderzochten samen met leden van het Comité voor behoud van Jeugdherberg Ockenburg de mogelijkheid van demontage en herbouw. Met succes. Alleen de begane grondvloer en een betonnen opbouw bij de entree herinneren nu nog aan de ‘Van Klingerenvleugel’.

Opbouw
De architectuur van het gebouw kenmerkt zich door de systematische opbouw van beton, staal en glas, en de open en flexibele indeling. Karakteristiek zijn de rond de gevels aangebrachte stalen vluchtbalkons.

“De jeugdherberg lijkt bijna gemaakt voor demontage”, zegt Hans Lijmbach van Ceres projecten. Samen met collega Maarten Ditters is hij in opdracht van Vestia Den Haag Zuid-West belast met de demontage en herbouw.

Inventarisatie
Vóór de demontage werd de drie bouwlagen tellende jeugdherberg – circa 58 bij 17 meter met een hoogte van 11,5 meter – tot op het kleinste detail geïnventariseerd. Om aan de hand daarvan te besluiten wat voor herbouw in aanmerking komt.

De onderdelen werden vervolgens ingemeten, gecodeerd en op papier gezet. Een precisie klus. “Elke staalverbinding, iedere knoop heeft een eigen code gekregen. Gecombineerd met de exacte maten weten we straks bij de heropbouw precies waar wat moet komen.”


Demontage
Tijdens de demontage zelf werd uiterst voorzichtig te werk gegaan waar het herbruikbare onderdelen betrof. Beginnend bij het dak werd langzaam naar beneden gewerkt. “Demonteren kan niet zomaar. Je moet rekening houden met windverbanden, anders stort de boel in.” Daarna werden de onderdelen in containers naar een werf in Pijnacker gebracht.

Na de tijdelijke opslag wordt het pand vanaf 2011 weer opgebouwd in het Melis Stoke park. Het gaat dan dienst doen als productiehuis voor jongerencultuur en media. Daarnaast is er ruimte voor jonge startende ondernemingen en komt er een leerwerk-restaurant.

Video
Bekijk video’s van dit project

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *