Ga naar hoofdinhoud

‘Kabinet moet ingrijpen bij bouwleges’

Het kabinet moet gemeenten dwingen gelijke tarieven te berekenen voor bouwleges. Dat heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag gesteld.

De VEH heeft voor het zesde achtereenvolgende jaar onderzocht wat gemeenten burgers zoal laten betalen voor een bouwvergunning, en opnieuw blijkt volgens de vereniging dat de verschillen enorm zijn.

Meer
Inwoners van Voorschoten betalen bijvoorbeeld 21 keer meer voor een bouwvergunning dan mensen die in het nabijgelegen Leiden wonen: Voorschoten berekent 698 euro voor een dakkapel van 10.000 euro en Leiden 33.

Het landelijk gemiddelde voor kosten van een vergunning voor een dakkapel ligt volgens de Vereniging Eigen Huis op 250 euro.

Ongelijke behandeling
In negen Nederlandse gemeenten hoeven woningcorporaties geen bouwleges te betalen. De Vereniging Eigen Huis noemt dat ongelijke behandeling van burgers die immers wel moeten betalen. Ook het kabinet heeft volgens de VEH al eerder gesteld dat de gemeenten de corporaties niet moeten bevoordelen. Het gaat om de zes Drechtsteden, Winterswijk, Maasbree en Zwolle.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *