Ga naar hoofdinhoud

Kantoorgebouw met recyclebare gevel


Aan de Groenstraat in Eindhoven staat een bijzonder kantoorgebouw, ontworpen door architectenbureau WillemsenU uit Eindhoven. Uniek daaraan is de ver doorgevoerde duurzaamheid in alle elementen, zowel binnen als buiten het pand. Het pand is bovendien ingeklemd tussen de bomen en staat zelf op kolommen, zodat vanuit de straat het zicht en de toegang tot het park blijft gehandhaafd.

Demontabele gevel
Het gebouw heeft een houten gevel, dat opgaat in het kleurenpallet van de aangrenzende bomen. De gevel bestaat uit HSB-elementen, bekleed met FSC houten delen van Louro Preto. Verder is de gevel demontabel en kan over dertig jaar worden gerecycled. In het ontwerp is rekening gehouden dat het gebouw ook op langere termijn voor diverse doeleinden kan worden gebruikt. Zo is in het interieur een vloerbedekking toegepast met gerecycled rubber van autobanden.

Duurzaam karakter van het gebouw
Het gebouw wordt bovendien gekoeld en verwarmd door middel van een warmte- en koudeopslag installatie en verlicht via stroombesparende led-verlichting. Het betonnen casco zorgt voor warmteaccumulatie en levert zo ook een bijdrage aan het duurzame karakter van het gebouw.
In maart 2010 sleepte dit kantoorpand een ‘BNA Gebouw van het Jaar 2010’ nominatie in de wacht. ‘Het klopt aan alle kanten’, aldus het juryrapport.

Foto’s: Architectenbureau WillemsenU

  • Neem een (proef)abonnement op Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.