Ga naar hoofdinhoud

Kas verwarmt woonwijk

In Naaldwijk wordt binnenkort een uniek energiesysteem geopend. De nieuwe woonwijk Hoogeland wordt namelijk verwarmd door een gesloten kas van telersvereniging Prominent. Op woensdag 28 november zet wethouder Theo Duijvestijn het systeem officieel in werking.

Een kas heeft een natuurlijk warmteoverschot: jaarlijks komt vijf keer zoveel zonnewarmte binnen als nodig is voor de teelt van de gewassen. Voorheen werden de kasramen opengezet en vervloog deze overtollige zonne-energie. In project Hoogeland wordt deze warmte opgeslagen in grondwater. Via het lauwwaternet in de wijk onttrekt de warmtepomp in de woning de benodigde warmte, om zo het tapwater en via vloerverwarming ook de woning te verwarmen. De kou die hierbij ontstaat, wordt opgeslagen in een andere grondwaterbron. Zowel de woningen als de kassen onttrekken hiervan koelte in de zomer. De kas gebruikt dus zijn eigen warmte-overschot om zich te koelen.

Bekijk hier een animatie van het systeem:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Kas verwarmt woonwijk

  • Lert Fontein

    Bij voorkeur zou ik de afgifte systemen aan (in ) de plafondzijde aanbrengen i.p.v. de vloer. Dat levert een aantal voordelen op.

  • Het idee is geweldig en het systeem ziet er prachtig uit. Ik zou echter graag de energiebalans willen zien van dit systeem. Er wordt namelijk nu veel meer elektriciteit verbruikt door warmtepompen en vervoer/opslag van water. Ik lees niets over opwekking van elektriciteit door zonnepanelen. Oftewel; is het wel zo’n duurzaam systeem?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *