Ga naar hoofdinhoud

Keramische lak op floatglas voor galerij

De glasgevels van twee woongebouwen in Vught zijn voorzien van afbeeldingen van planten. Decoratief, maar het biedt ook privacy en het geeft de buurt een groen imago. De gebruikte applicatiemethode is duurzaam.

Architect Jan Poolen van het Amersfoortse bureau ZEEP Architecten ontwierp voor de Zeeheldenbuurt in Vught drie appartementengebouwen, waarvan de buitenste twee op de kop opvallend glas in de gevels hebben. Dit glas is voorzien van een print van groene bladeren van een klimplant, die de achterliggende galerijen verhult.

De twee appartementengebouwen zijn grotendeels identiek: donkere baksteen, vier bouwlagen hoog en een plat dak. Maar in het ene gebouw beperkt het groen geprinte glas zich tot de balustrades langs de galerijen, terwijl het bij het andere gebouw over de hele gevel is aangebracht.

Varianten

Poolen heeft voor beide gebouwen één afbeelding gebruikt die het gehele geveldeel bestrijkt. Mosa Glasgroothandel uit Echt heeft het glas geleverd. De in totaal 120 verschillende onderdelen vallen als een puzzel in elkaar. In het project zitten uiteindelijk vijf varianten glas met als basis een glasplaat die is voorzien van een printfragment.

Tot voor kort werden voor het aanbrengen van afbeeldingen op glas technieken als (zuur)etsen, beplakken met folie of zeefdrukken gebruikt. In Vught heeft Mosa Glas vanwege de diversiteit van producten gekozen voor het printen met keramische lak (email). De watervaste en kleurvaste lak maakt dat voor de print een levensduur van dertig jaar wordt gegeven.

Meer over dit systeem is te lezen in Bouwwerld 12 van 4 november 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *