Ga naar hoofdinhoud

BIM moet breder gedragen worden

De kerngroep van aannemers die de BIM basis ILS heeft opgezet zoekt verbreding. Andere schakels in de keten zijn nodig om de kar te helpen trekken en gebruik van BIM verder te brengen. Die oproep luidde vrijdag als besluit van de eerste BIM basis ILS Gebruikersdag.

Een nieuwe kerngroep, die een bredere vertegenwoordiging kent dan alleen de aannemers, kan beter inzicht krijgen in de specifieke wensen van andere partijen – architecten, adviseurs, onderaannemers, leveranciers – in het bouwproces, zo is de gedachte. En dat zal helpen de basisafspraken over BIM, over hoe informatie eenduidig en beter uit te wisselen, breder toepasbaar te krijgen, zo besloot Jeffrey Truijens, Informatie & Procescoördinator bij Dura Vermeer en een van de kartrekkers van het eerste uur, de ochtend op de TU Delft.

Niet dat de BIM basis ILS is blijven hangen bij alleen de aannemers overigens: de Gebruikersdag – 150 aanwezigen, stijf uitverkocht, met een wachtlijst – was georganiseerd om vanuit diverse hoeken te horen hoe deze basisafspraken over BIM zijn geland. Ofwel: hoe architecten, adviseurs, aannemers en bouwspecialisten ermee werken.

Eén BIM-taal

Algemene teneur: haken en ogen zijn er nog genoeg, strubbelingen over wie nu precies welke informatie moet leveren ook, maar het grote voordeel van één gemeenschappelijke BIM-taal wordt onderkend, al was de zaal grotendeels gevuld met bouwpartijen die al overstag zijn. Wensen voor aanvullende afspraken zijn er vanuit diverse hoeken. De vloerenleveranciers – die ook een presentatie hielden – hebben al concrete stappen genomen en een poster opgesteld.

195 bedrijven aangesloten

De basisafspraken zijn vorig jaar februari gemaakt door veertien aannemers onder de vlag van buildingSmart. Beoogd resultaat: BIM is effectiever te gebruiken door alle bouwpartijen, modellen worden betrouwbaar, verspillende taken verdwijnen. Inmiddels hebben 195 bedrijven zich aangesloten. De afspraken zijn te vinden op de website van het BIM-loket en zijn inmiddels ook vertaald in het Duits en Engels.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.