Ga naar hoofdinhoud

Keteldata goud waard

Keteldata

De Rotterdamse woningcorporatie Havensteder sloeg ruim twee jaar geleden een nieuwe weg in om het onderhoud aan cv-ketels in haar woningvoorraad te verbeteren. Weg uit de sfeer van aanbesteden op de laagste prijs, maar op zoek naar een nauwe samenwerking met fabrikant en servicebedrijf. Met als doel: meer zekerheid krijgen over de kwaliteit, veiligheid en kosten van het ketelbestand, gedurende de hele levensduur. Het verzamelen en leren van storingsdata speelt daarbij een belangrijke rol.

De totstandkoming, voortgang en verbeterpunten van dit onderhoudsproject is een van de onderwerpen die aan bod komt tijdens ‘Efficiënt ketelonderhoud in projecten’. Een gratis te bekijken online seminar waarin het thema projectmatig ketelonderhoud wordt belicht vanuit de driehoek woningcorporatie, servicebedrijf en ketelfabrikant.

Sprekers

Peter Schilder, hoofd service bij de Vaillant Group, zal zijn visie geven op de toegevoegde waarde van een ketelfabrikant tijdens een onderhoudstraject. Peter de Roock bespreekt namens Energiewacht de rol van het servicebedrijf en René Bouman, inkoper bij Havensteder, legt uit waarom hij ketensamenwerking prefereert boven aanbesteden op de laagste prijs.

‘Iedereen aan tafel’

Bouman: ‘In het verleden heb ik vaak meegemaakt dat er een strijd was tussen servicebedrijf en fabrikant bij cv-ketelonderhoud. Bij onverwachte storingen, en dus kosten, werd altijd naar elkaar gewezen. Als corporatie zaten we altijd tussen die discussie en kregen we daar uiteindelijk de rekening voor. Ik wil juist iedereen aan tafel hebben en alles open en eerlijk met elkaar delen. Om van elkaar te leren en uiteindelijk die levensduur van de cv-ketel waar te maken met zo min mogelijk onderhoudsintervallen.’

Leren van storingsdata

De samenwerking die Havensteder aanging met onder meer Energiewacht en Havensteder zit nog in de beginfase. ‘De eerste drie jaar staat vooral in teken van leren en het inzichtelijk maken van het storingsgedrag. Dat doen we vooral door veel data over de toestellen te verzamelen. De installateurs en leverancier zijn continu bezig om processen te monitoren en te kijken waar pijnpunten zitten. Waarom treden bepaalde klachten bij ketels in het ene complex op die we elders niet zien? Op basis van al die informatie geloven we dat we onderhoud uiteindelijk efficiënter kunnen uitvoeren’, aldus Bouwman.

Tijdens het webinar op dinsdag 14 juni meer over deze samenwerking en andere voorbeelden waardoor projectmatig ketelonderhoud effectiever kan. Gratis inschrijven kan hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *