Ga naar hoofdinhoud

Klantgerichte keurmerkbouwers doen het beter

Bouwbedrijven met het keurmerk van de Stichting Klantgericht Bouwen (SKB) doen het op alle fronten beter dan andere marktpartijen. Dat bleek tijdens het congres ‘Bouwen kunnen wij allemaal’ van SKB op de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen.

Van het aantal koopwoningen in Nederland wordt inmiddels 10 procent door bedrijven gebouwd die een SKB-keurmerk voeren. Nog eens 10 procent wordt gebouwd door bedrijven die bezig zijn het keurmerk te behalen.

Volgens directeur Edwin Groot van SKB krijgen keurmerkhouders in alle fasen van het bouwproces een voldoende van hun klanten. Bedrijven zonder keurmerk scoren alleen voor de oriëntatie-koopfase een zesje. Onvoldoendes kreeg de markt voor de bouwfase, de oplever-nazorgfase en de algemene organisatie.

Opleverpunten
Ook bij oplevering scoren bedrijven met het Keurmerk Klantgericht Bouwen beter. Zij hadden gemiddeld 14,27 opleverpunten per woning, waarvan de helft binnen een week was opgelost. Andere marktpartijen hadden 24,26 opleverfouten per woning, waarvan er na een week nog ruim 14 overbleven.

Volgens SKB laten de meerjarencijfers over 2005, 2006 en 2007 zien dat de bouwmarkt in Nederland als het gaat om dienstverlening én opleveren, steeds slechter gaat presteren en nu zelfs absoluut onvoldoende presteert.

Dat treft ook de SKB-keurmerkhouders. “Weliswaar doen ze het nog altijd veel beter dan de markt, maar het wordt minder goed”, waarschuwde Groot. “Wellicht heeft het te maken met het feit dat het erg druk is in de bouw. Maar hoe dan ook: deze ontwikkeling moet worden gekeerd. De dienstverlening gaat in de beleving van de koper achteruit. Bedrijven die deelnemen aan Klantgericht Bouwen hebben veel informatie over hun eigen prestaties en daarmee de mogelijkheid deze te verbeteren.”

Bron: Bouwens Nederland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.