Ga naar hoofdinhoud

Kleppenventilator draagt sneeuwlast 1200 N/m²

Brakel Aluminium uit Uden voerde met een auto een ludieke test uit als antwoord op aangescherpte regelgeving. Haar Euro kleppenventilator blijkt bestand tegen een sneeuwlast/gewicht van 1200 N/m² (850 kg).

Het bedrijf testte de kwaliteit en draagkracht van het product door er een auto op te rijden en op te tillen door het openen ( CO2 patroon met smeltzekering) van de kleppen van de ventilator. De kleppenventilator doorstond de test probleemloos.

Bekijk het filmpje:

Brandveiligheidsconcepten
Brakel Aluminium exporteert wereldwijd brandveiligheidsproducten die aan landspecifieke eisen moeten voldoen. In Nederland geldt voor kleppenventilatoren een sneeuwlast van 125 N/m² (omgerekend een gewicht van 88 kg). Brakel adviseert, engineert en realiseert brandveiligheidsconcepten in alle sectoren van industrie en utiliteit tot woningbouw.

In het buitenland zijn de eisen veel hoger. Verwacht wordt dat in het Oostblok, Scandinavië en Oostenrijk geëist zal worden dat het systeem moet voldoen aan 1200 N/m² (omgerekend 850 kg). Omdat regeren vooruitzien is, heeft de afdeling R&D van het bedrijf de kleppenventilator zodanig aangepast, dat een sneeuwlast van 1200 N/m² geen enkel probleem vorm.

Normen
Kleppenventilatoren zijn onderdeel van een zogenoemd RWA-systeem. Dergelijke systemen moeten voldoen aan een aantal wettelijke eisen (NEN 6093).

I.v.m. windhinder wordt gesteld:

  • Rookluiken mogen slechts zijn geplaatst in delen van het dak met een helling kleiner dan 30 graden of in delen van een sheddak (m.u.v. eerste shed).
  • Rookluiken (en RWA uitzetramen) mogen niet langer of breder zijn dan 3 meter.


Indien een RWA-installatie is ontworpen om vluchtwegen te beveiligen, moet in geval van storing in de RWA-installatie of aanverwante installaties moeten de rookluiken in geopende stand komen te staan. Deze storingen kunnen bijv. zijn:
  • storing in de energievoorziening (spanningswegval),
  • storing in het persluchtcircuit
  • storing in het besturingscircuit (apparatuur en bekabeling)
  • storing in de (brand)meldinstallatie


Lees meer:
Brandweer Kennisnet
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.