Ga naar hoofdinhoud

Kluswoning alternatief voor koopwoning

Bijna 2 op de 10 Nederlandse woningzoekenden (18 procent) staat open voor de koop van een kluswoning. De potentie voor een kluswoning is zowel onder huurders (17 procent) als huiseigenaren (19 procent) groot. Opvallend is dat met name hoger opgeleide woningzoekenden (23 procent) en woningzoekenden met een hoog inkomen (28 procent) open staan voor een kluswoning. Hiermee is het aanbieden van kluswoningen voor stedelijke gemeenten een belangrijk instrument om dergelijke ‘kansrijke groepen’ terug naar de stad te krijgen of voor de stad te behouden.

Deze groepen zijn duidelijk op zoek naar een alternatief voor de momenteel hoog geprijsde normale koopwoningen. Daarnaast is het voor deze kapitaalkrachtige groepen een aantrekkelijk idee om de indeling en de uitrusting van de woning volledig zelf te kunnen bepalen. De potentie van kluswoningen onder starters blijkt lager dan verwacht: 16 procent. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 900 woningzoekenden.

Behoefte aan kluswoning hoog
Slechts de helft van de woningzoekenden (46 procent) zegt niet open te staan voor een kluswoning, ongeveer een derde (30 procent) twijfelt. Zowel onder huurders als kopers zijn kluswoningen populair: respectievelijk 17 procent en 19 procent staat open voor de koop van een kluswoning.

Een mogelijke verklaring voor deze hoge potentie zijn de hoge huizenprijzen van normale woningen maar ook de populariteit en grote diversiteit van klusprogramma’s die momenteel op TV te zien zijn. Voor huurders geldt daarnaast dat ze via deze weg wel kans kunnen maken op een koopwoning.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.