Ga naar hoofdinhoud

Koetshuis Drents Museum over rails verplaatst


Het Koetshuis, een gedeelte van het Drents Museum in Assen, werd gisteren door middel van rails 24 meter verplaatst. Het monumentale gebouw uit 1781 is met een snelheid van één meter per uur overgebracht naar zijn tijdelijke bestemming, aan de overkant van het Jacob Cramerplein.

Op de huidige plek van het Koetshuis wordt een nieuwe, ondergrondse tentoonstellingsruimte uitgegraven. Als die klaar is, verhuist het oude gebouw terug naar zijn huidige plek. Over anderhalf jaar fungeert het Koetshuis als nieuwe ingang van het museum.

De verplaatsing is uitgevoerd door Bresser uit ’s Gravendeel, een specialist in funderings- en vijzelwerk. De tentoonstellingsruimte onder het Koetshuis wordt gebouwd door Geveke Bouw uit Haren.

Riskant
Woensdagochtend rond acht uur begon de verplaatsing van het gebouw. “Het wordt ’s nachts niet stilgezet op de rails, dat zou te riskant zijn”, aldus een woordvoerster. Op de site van het museum is de verhuizing van het Koetshuis met een webcam te volgen. Wanneer het teruggeplaatst wordt, is nog niet bekend.

Architect Erick van Egeraat maakte het ontwerp voor het vernieuwde Drents Museum.

Bron en foto: ANP

Video
Bekijk hier een filmpje over de verplaatsing van het monumentale pand.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.