Ga naar hoofdinhoud

Koopwoningen steeds minder betaalbaar

Koopwoningen steeds minder betaalbaar

Door stijgende prijzen kunnen steeds minder mensen zich een koopwoning veroorloven. De prijs- en rentestijgingen op de woningmarkt doen de effecten van de goed draaiende economie en toegenomen werkgelegenheid goeddeels teniet.

De dynamiek van de woningmarkt neemt sinds de zomer van 2006 gestaag af. In het tweede kwartaal van 2007 waren er 3.000 transacties minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd nam het woningaanbod in het tweede kwartaal toe met 8 procent. Tussenwoningen worden het snelst, vrijstaande woningen het langzaamst verkocht.

Afgezet tegen de totale hoeveelheid koopwoningen in Nederland, bedraagt het aantal transacties minder dan 3 procent. De Rabobank verwacht dat de betaalbaarheid de komende jaren verder zal afnemen. Voor 2007 en 2008 worden prijsstijgingen verwacht van respectievelijk 4,25 procent en 3,25 procent.

Door de slechtere betaalbaarheid zet ook de daling van het aantal verstrekte hypotheken verder door. In het tweede kwartaal van 2007 werden er bijna 117.000 nieuwe hypotheken verstrekt, een daling van bijna 20 procent ten opzichte van 2006. Het twaalfmaandstotaal daalde met 19 procent tot zo`n 478.000 verstrekte hypotheken. Ondanks deze afname is de totaal uitstaande hypotheekschuld in het eerste kwartaal van 2007 toegenomen tot 538 miljard euro.

Bron: Vastgoed

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.