Ga naar hoofdinhoud

Koplopers duurzame oplossingen van start

Elf toonaangevende organisaties hebben het platform ‘Koplopers PeGO Innovatie’ opgericht. Doel van het platform, dat ook openstaat voor derden, is een substantiële en innovatieve bijdrage te leveren aan het verminderen van het energieverbruik in de gebouwde omgeving.

Om hier invulling aan te geven, wil het elftal, in overleg met de ministeries van Economische Zaken en VROM/WWI, een uitvoeringsbureau in het leven roepen waar alle belanghebbenden deel van uitmaken. Het platform ‘Koplopers PeGO Innovatie’ vloeit voort uit de PeGO-werkgroep Innovatie.

Deelnemers
De elf koplopers zijn: Rockwool Benelux BV, Koninklijke BAM Groep NV, Eneco Holding NV, Energieonderzoek Centrum Nederland, GTI NV, Nefit BV, Nuon NV, Philips Lighting BV, Redenko BV, Saint-Gobain Isover Benelux BV en TNO Bouw en Ondergrond.

Energieneutrale nieuwbouw
Het Platform energietransitie Gebouwde Omgeving (PeGO), een samenwerkingsverband van ondernemingen, overheden, kennisinstellingen en belangenorganisaties, heeft in 2007 ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor het stapsgewijs beperken van het energieverbruik in de gebouwde omgeving.

Zo streeft PeGO naar volledig energieneutrale nieuwbouw in 2020 en een halvering van het energieverbruik in de bestaande bouw in 2030. Het platform wil dit bereiken door op brede schaal gebruik te maken van duurzame energie en innovatieve oplossingen voor energiebesparing.

Innovatief en energieneutraal
In energieneutrale nieuwbouw is het gebruik van fossiele brandstoffen nagenoeg onnodig door toepassing van onder andere zeer goede schilisolatie. Door toepassing van innovatieve technieken worden in de toekomst gebouwen verwarmd door middel van bijvoorbeeld zonnewarmte of restwarmte.

Dankzij een scala aan maatregelen is ook het elektraverbruik er lager. In de bestaande bouw zijn vergelijkbare energiereducties nodig. Deze kunnen deels met dezelfde middelen gerealiseerd worden als bij nieuwbouw, zoals een goede schilisolatie en renovaties op passiefniveau.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.