Ga naar hoofdinhoud

Kosten staalconstructies fors gedaald

De kosten van staalskeletbouw voor een standaard kantoorgebouw zijn de laatste maanden fors gedaald. Het prijspeil is vanaf april terug op het niveau van twee jaar geleden. Dit blijkt uit de kosten-ontwikkelingen tussen april 2007 en april 2009, geanalyseerd door Bouwen met Staal. De daling zette al in juli 2008 in.

Tot die tijd en vanaf oktober 2007 gingen de materiaalprijzen omhoog als gevolg van de fors groeiende vraag naar staal in China en India. De kostenstijging van een compleet staalskelet (kolommen, liggers en windverbanden in dak en gevel) bleef relatief beperkt, omdat fabricage, afwerking en montage nauwelijks stegen. Deze drie componenten maken het gros van de totale staalskeletbouwkosten uit.

Kengetallen
Bouwen met Staal voerde de kostenanalyse uit op basis van de kostenkengetallen voor nieuwbouw van cellen- en groepskantoren. De getallen geven de actuele gemiddelde kosten van een stalen draagconstructie per m2 bruto vloeroppervlak.

De kengetallen zijn bepaald met het Kostenmodel Staalskeletbouw. Dit Excel-programma berekent de kosten van een staalconstructie op de onderdelen ‘materiaal’, ‘fabricage’, ‘afwerking’, ‘montage’ en brandwerende voorziening’. De berekeningen gaan aan de hand van prijsgegevens van staalhandels- en staalconstructiebedrijven. Deze gegevens worden elk kwartaal geactualiseerd.

De kostenkengetallen en het kostenmodel vindt u op de website van Bouwen met Staal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.