Ga naar hoofdinhoud

Koud gebogen glas in atriumdak


Het atrium in het Rotterdamse Cité-gebouw heeft een gevouwen dakvlak van koud gebogen glaspanelen op een ranke staalconstructie van rechte liggers. Het atrium is een knooppunt tussen de twee torens en verbindt Cité met Hogeschool InHolland en het ondergrondse metrostation. Het glasdak maakt van het drie verdiepingen hoge atrium een open ruimte met een stedelijke allure.

Omdat het atrium ook vanaf de aangrenzende hoogbouw gezien wordt, vormt het dak een vijfde gevel die door de spiegeling van het glas doorzicht zou kunnen belemmeren. Daarom koos
Tangram Architekten voor een sterk gefacetteerd oppervlak met een prismatische verdeling van de glasvlakken. Voor deze ambitie was het beschikbare budget echter onvoldoende.

In samenwerking met BRS Building Systems,is toch een glasdak gerealiseerd met het gewenste resultaat. De prismavorm is daarbij gereduceerd tot glasstroken, die min of meer zadeldaken vormen. De nok daarvan ligt horizontaal, maar in de lage zijde zit een verloop van 400mm. Aan de voorgevel liggen nok en lage zijde op de zelfde hoogte.

Hierdoor ontstaan scheluwe glasvlakken, die gevuld zijn met koud gebogen glaspanelen (Freeformglass®). Zo heeft iedere ruit een andere richting terwijl de draagconstructie uit louter rechte liggers bestaat.

Tekst: Tom de Vries
Foto’s: Tangram Architecten en BRS Building Systems B.V.

Meer over deze bijzondere glaskap is te lezen in Bouwwereld 9 die op 3 september is uitgekomen. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *