Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Koudecirkel als innovatieve en duurzame koeling

Met haar nieuwe `koudecirkel’ kiest de Universiteit Twente voor een innovatieve en energiebesparende manier om gebouwen te koelen, die ook nog eens voorziet in een sprinklerinstallatie. Tijdens een minisymposium op 5 juni wordt ingegaan op de techniek achter de koudecirkel, de inpassing in lopende bouwprojecten en de energiebesparingen die ermee te halen zijn.

Vijver als buffer
Blikvanger en middelpunt van de koudecirkel is een tien meter diepe koelvijver met een diameter van dertig meter. Omdat warmte/koude-opslag in de bodem lokaal niet mogelijk is door de bodemsamenstelling, is gekozen voor deze diepe vijver als buffer. De gebouwen zijn op de koelvijver aangesloten via een ringleiding.

’s Nachts wordt het water in de buffer gekoeld, ‘aan de lucht’ of door koelmachines. Dit levert een forse besparing op, omdat de gebouwen geen afzonderlijke koelinstallaties meer nodig hebben en omdat gekoeld wordt tegen het lage energietarief.

Temperatuurregime
Bijzonder aan de koelvijver is dat er twee temperatuurregimes ontstaan die niet mengen dankzij een slimme regeling van de toe- en afvoer van water: bovenin bevindt zich het opgewarmde water dat uit de gebouwen terugkomt en onderin het afgekoelde water. Deze grens tussen warm en koud zakt in de loop van de dag naar beneden.

De buffer is berekend op de grootscheepse nieuwbouw- en renovatieplannen die de UT momenteel uitvoert en voorziet daarbij ook in water voor de sprinklerinstallaties in de gebouwen. Een unieke combinatie die de ontwerpers en bouwers voor de nodige uitdagingen heeft geplaatst.

Symposium
De Koudecirkel is uitgevoerd in opdracht van de Vastgoed Groep Drienerlo, door Royal Haskoning en Deerns Raadgevende Ingenieurs. Tijdens het symposium, op locatie Horst C101, zullen zij hun inbreng in het project toelichten. Ook is er een rondleiding langs verschillende onderdelen van de Koudecirkel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.