Ga naar hoofdinhoud

Kredietcrisis krijgt vat op bouwsector

De kredietcrisis die de financiële wereld in zijn greep houdt, dringt nu ook langzaam door in de bouwsector. De woningbouw-productie dreigt stil te vallen en steeds meer bouwplannen worden geannuleerd of op de lange baan geschoven.

Ook legt de kredietcrisis in combinatie met een opeenstapeling van ongelukkige overheidsmaatregelen de bouw van nieuwe woningen lam. Dat zegt Jim Schuyt, voorzitter van De Alliantie, één van de grootste woningcorporaties in Nederland, in de Volkskrant.

Minder woningen
De prognose van het Ministerie van Wonen, Wijken en Integratie voor 2008 was ruim 80.000 huizen, maar volgens Schuyt valt dat zeker 20.000 woningen lager uit. Eén van de oorzaken is de liquiditeit van de corporaties.

Dagblad van de bouw Cobouw meldt dat ook de Belgische bouwsector in zwaar weer verkeert. Volgens de Belgische nationale aannemersorganisatie Confederatie Bouw, hebben de bankencrisis en de koersdalingen op de beurs wellicht een negatieve invloed op de bouw op korte termijn.

Opschorten
De bouw van het nieuwe voetbalstation van HFC Haarlem is onzeker geworden. Projectontwikkelaar Fortress heeft laten weten dat het huidige plan door de kredietcrisis financieel onhaalbaar is geworden.

In Doetinchem is de bouw van herenhuizen in het Lyceumkwartier vertraagd. Reden voor de vertraging is de teleurstellende verkoop van deze luxe appartementen.

Bouwbedrijf BAM wacht met de verkoop van een belang in baggeronderneming Van Oord. Volgende beide partijen maakt de actuele situatie op de financiële marken een succesvolle onderhandeling onmogelijk.

Impuls
Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman riep van de week de politiek op voor bouwactiviteiten het lage btw-tarief van 6 procent te hanteren en projecten versneld uit te voeren. “Na de maatregelen van nationale en internationale autoriteiten voor de financiële sector is het nu nodig dat de reële economie een impuls krijgt.”

Bron: ANP | Gelderlander | Volkskrant | Cobouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.