Ga naar hoofdinhoud

Kunststof kozijnen het goedkoopst

Kunststof kozijnen scoren verreweg het best op duurzaamheid en exploitatiekosten. In de exploitatie zijn zij zelfs tot 40% goedkoper dan andere materialen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Multi Consultants, adviesbureau voor bouwkosten en bouwtechniek.

In opdracht van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) vergeleek Multi Consultants de kosten van verschillende soorten gevelkozijnen van diverse materialen, te weten hout, aluminium en kunststof. Uitgaande van de totale exploitatiekosten blijken kunststof gevelkozijnen het best te scoren. Dat geldt voor vijf verschillende woningtypen: tussenwoningen (‘rijtjeshuizen’), twee-onder-één-kapwoningen, vrijstaande woningen, appartementen en flats/galerijwoningen.

De kosten zijn in alle gevallen (dus zowel bij aanschaf als onderhoud) berekend op basis van vierkantemeterprijzen, uitgaande van een levensduur van 30 jaar.

Zou men alleen op basis van de aanschafkosten zijn keuze maken, dan liggen de prijzen dicht bij elkaar, met een klein voordeel voor kunststof. In dat geval gaat men echter voorbij aan een in een aantal gevallen substantiële kostenpost over een lange periode. Het is dus belangrijk de totale exploitatiekosten te bekijken bij de keuze van een materiaalsoort. Om de keuze zo evenwichtig mogelijk te maken, is in het rapport uitgegaan van gelijkwaardige kwaliteit in productie en volledige montage van de elementen.

Kunststof gunstig in onderhoud
Wordt het onderhoud bij de berekeningen betrokken, dan wordt het voordeel voor kunststof ten opzichte van vooral houten kozijnen groter. Uitgaande van het prijspeil d.d. april 2008 blijken de totale exploitatiekosten per vierkante meter kozijn gemiddeld voor kunststof zeer gunstig uit te vallen: ten opzichte van geverfd hout zijn kunststof kozijnen zelfs bijna 40% goedkoper.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Kunststof kozijnen het goedkoopst

  • TheoR

    “niet meer zo afzichtelijk als vroeger” zegt Kunststof kozijnen prijzen; dus toch nog steeds een beetje???? Het gememoreerde onderzoek is mijns inziens een preek voor eigen parochie. De m2 prijzen zijn kennelijk gebaseerd op een levensduur van 30 jaar. Wordt die werkelijk gehaald? Nog geen 3 jaar geleden werd in de vakbladen melding gemaakt dat vooral de corporaties weer overstapten van kunststof op houten kozijnen vanwege gunstiger kosten en een langere levensduur! Wie heeft gelijk en wie staat te liegen?

  • Mooi dat een dergelijk onderzoek nu ook eens bij het grote publiek bekend gaat worden, en verder onderbouwd wordt.
    Kunststof kozijnen zijn zoveel duurzamer en ook qua uiterlijk ook niet meer zo afzichtelijk als vroeger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.