Ga naar hoofdinhoud

KWS vrijgesproken

Het gerechtshof in Den Haag heeft bouwbedrijf KWS in hoger beroep vrijgesproken in de zogenaamde bouwfraude-affaire.
Dat heeft een woordvoerder van VolkerWessels, het moederbedrijf van KWS, dinsdag gezegd.

KWS werd verdacht van deelname aan een egalisatiefonds, waarin aannemers eens per jaar onderling vorderingen en schulden verrekenden. Het hof achtte de vermeende verbinding tussen dat fonds en een verboden vooroverleg en prijsafspraken niet bewezen. De zegsman van VolkerWessels zei ,,verheugd te zijn en de uitspraak te bestuderen”, maar volgens raadsman Boudewijn van Eijck, die KWS vertegenwoordigde ,,is de zaak nu klaar.” KWS was het enige bouwbedrijf dat eind september niet inging op een schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM maakte destijds bekend af te zien van een hoger beroep tegen de bouwbedrijven BAM, Heijmans en Koop Tjuchem, onder meer omdat de bedrijven zich beter zijn gaan gedragen sinds de bouwfraude enkele jaren geleden aan het licht kwam. Bovendien verwachtte het OM dat het gerechtshof niet zou besluiten het drietal zwaardere straffen op te leggen.
BAM, Heijmans, Koop Tjuchem en KWS en twaalf van hun (oud-)directeuren werden in 2005 door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld wegens deelname aan een criminele organisatie. De bouwbedrijven zouden jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt. De bedrijven kregen boetes opgelegd van 45.000 tot 100.000 euro. De leidinggevenden kwamen weg met boetes van 2500 tot 3500 euro. Twee (oud-)directeuren van Koop Tjuchem moesten daarnaast 180 uur dienstverlening verrichten.

De rechter oordeelde destijds dat de bedrijven zich wel schuldig hadden gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Maar omdat de zaken waren verjaard, vielen de straffen veel lager uit dan het OM had geëist.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.