Ga naar hoofdinhoud

Langste heipaal ooit in Nederland


Morgen wordt de langste heipaal van Nederland geplaatst. De paal weegt zo’n 20 ton, meet 39 meter en is daarmee bijna een half voetbalveld lang. Lodewikus Voorgespannen Beton uit Oosterhout heeft de paal gemaakt.

De recordpaal wordt onder begeleiding van een leger aan transportbegeleiders vervoerd van Oosterhout naar Barendrecht. Niet alleen het transport, maar ook het heien belooft veel spektakel. Zo heeft de hei-installatie een stellinghoogte van 50 meter, een hoogte die zelden tot nooit wordt gehaald in Nederland.

Heien
Het heien van de paal door BAM Grondtechniek zal plaatsvinden zodra de paal door de heistelling is gelost en gepositioneerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Hitachi 300 GLS met een totale stellinghoogte van 50 meter, en uitgevoerd met een dieselblok.

De heipaal en zijn zeven broertjes van ook 39 meter lang gaan door de BAM gebruikt worden als fundering voor een geluidsscherm naast de A15. Het gaat om een scherm van 1800 meter lang en 13 meter hoog. De lange palen worden ingezet op het stuk met de slechtste, lees drassige, grond. In totaal levert Lodewikus 638 palen tussen de 19,5 en 39 meter lang.

Oeverzwaluwen
Het heien startte al in februari, maar werd in april weer stilgelegd toen er een nest oeverzwaluwen werd ontdekt in het grondlichaam boven de plaats van plaatsing van de langste palen. Nadat het nest was uitgebroed, werden de werkzaamheden direct hervat.

Het grondlichaam (bovenbelasting) zorgt er overigens voor dat de grond eronder alvast wat inzakt zodat het geluidsscherm straks goed sluit. Het scherm moet medio 2010 klaar zijn.

Record
Het oude record – van tien jaar geleden – was overigens ook in handen van Lodewikus met een heipaal van 37 meter. Die werd toen gebruikt voor een wegomlegging in het Caland tracé. Het bedrijf verwacht in de toekomst nog langere heipalen te kunnen maken. Meer dan veertig meter moet mogelijk zijn, aldus Lodewikus.

Video
Bekijk hier een video over de langste heipalen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *