Ga naar hoofdinhoud

Langste traplift ter wereld

In Mekka is de langste traplift ter wereld geïnstalleerd in de Makkah Clock Tower, met 601 meter een van de hoogste gebouwen ter wereld. De 18,4 meter hoge lift bevindt zich in de halve maan op het gebouw. De halve maan en de torenspits werden gemaakt door SL Rasch. De maan weegt 107 ton, heeft een diameter van 23 meter en is bedekt met 1.050 vierkante meter goudmozaïek.

Smalle wenteltrap

ThyssenKrupp Access Solutions plaatste de lift zodat ook de top voor mindervaliden bereikbaar is. De toren heeft een smalle wenteltrap, dus moest de stoellift speciaal op maat gemaakt worden. De rail van de lift loopt zeven keer rond op weg naar boven en overbrugt daarmee 91 traptreden. Het geheel bestaat uit 13 raildelen met 29 bochten, samen goed voor 24,8 meter. De gehele installatie duurde een week. De lift werd door het Elevator World magazine verkozen tot het project van 2014.

Meten met de hand

De voorbereiding voor de installatie van de lift was een uitdaging op zich. Normaal gesproken wordt er speciale meetapparatuur gebruikt, maar dit was niet mogelijk omdat de maan nog niet bekleed was. Vanwege de wind moesten alle maten met de hand opgenomen worden. Dit is gedaan door een speciaal getrainde medewerker uit Nederland die niet alleen geen last had van hoogtevrees maar ook moslim was en dus de toren mocht betreden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Langste traplift ter wereld

  • TheoR

    De tocht met de traplift in 7 draaiingen naar boven is een bedevaart op zich: in de Koran is het getal 7 een eerbetoon aan Allah. Was dat voorzien in het ontwerp?

  • Wanneer er een traplift gekocht moet worden roept dit vaak veel vragen op. Deze website Trapliften-Traplift is daarom in het leven geroepen om informatie te geven over trapliften kopen, de kosten en vergoedingen van verschillende soorten trapliften.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *