Ga naar hoofdinhoud

Leefbaarheid in aandachtswijken verbeteren

Voor de leefbaarheid in aandachtswijken stelt minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie deze kabinetsperiode 300 miljoen euro extra beschikbaar. Voor 2009 gaat het om 58,5 miljoen euro voor de medefinanciering van de wijkactieplannen. De 31 grote gemeenten (G31), waaronder de 18 met aandachtswijken, kunnen rekenen op 25 miljoen euro voor bewonersbudgetten. Daarnaast is 2 miljoen euro beschikbaar voor het behoud van markante en waardevolle gebouwen. Met een preventiebudget van 60 miljoen euro voor 2009 en 2010 wil het kabinet voorkomen dat elders nieuwe probleemwijken ontstaan.

Samenhangende afspraken
Voor de komende jaren streeft het kabinet ernaar dat er gemiddeld 80.000 – 83.000 woningen per jaar worden gebouwd. Er is niet alleen vraag naar voldoende woningen, maar ook naar de juiste soort woningen op de juiste plek. De regionale verschillen in de vraag nemen sterk toe.

Het kabinet wil samenhangende afspraken maken over woningbouw, bedrijventerreinen, groengebieden, verkeer en vervoer, de wateropgave en de benodigde milieumaatregelen, voor de periode 2010-2020, gedifferentieerd naar de behoefte in de verschillende stedelijke regio’s.

Energiebesparing
In 2009 wil het kabinet dat 70.000 bestaande woningen/bedrijfsgebouwen energiezuiniger worden gemaakt. Eigenaren worden gestimuleerd om het energielabel met twee of meer klassen te verbeteren. Om eigenaren-bewoners aan te zetten meer te investeren in energiebesparing wordt in 2009 een stimuleringspremie ingevoerd in proefprojecten Meer met minder.

Voor bedrijfsgebouwen zoals kantoren is in 2008 de energie-investeringsaftrek ingevoerd. Deze geeft een prikkel om te investeren in energiebesparende technieken. Per 1 januari treedt voor nieuwe bedrijfsgebouwen, scholen en zorginstellingen de aanscherping van de energieprestatie-eis van gemiddeld 20 procent in werking.

Bron: VROM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *