Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Constructie

Lente-akkoordpartijen willen vrijwillig energielabel

De partners van het Lente-akkoord stellen voor per 1 juli 2013 een vrijwillig in plaats van een verplicht energielabel voor nieuwbouw in te voeren. De partners, NepromNVBBouwend NederlandMinisterie van Binnenlandse Zaken en Aedes, vinden een invoering van het verplichte label niet meer haalbaar omdat de Tweede Kamer op 20 november het betreffende wetsvoorstel heeft weggestemd. De vrijwillige invoering moet uiteindelijk wel leiden tot een verplicht label.

De partners van het Lente-akkoord hebben een stappenplan opgesteld om te komen tot invoering van het vrijwillige label op 1 juli 2013 en daarna op termijn invoering van het verplichte label. Het stappenplan is inmiddels besproken met de betrokken ambtenaren en het ministerie heeft haar medewerking toegezegd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Lente-akkoordpartijen willen vrijwillig energielabel

  • Edwin

    Vreemde zaak dat idee van verplicht label. Idee was dat de bouwer van ieder toegepast onderdeel een uitgebreid dossier met facturen en foto’s moest gaan bijhouden om achteraf aan te kunnen tonen dat ze gebouwd hebben volgens de bouwvergunningsstukken (epn berekening en bouwbesluit).
    Voor constructieve zaken hoeft dat dus niet. Daar kan de gemeenteopzichter zelf komen cotroleren, maar dat is steeksproefgewijs. Waarom niet net zoiets voor zaken als isolatie, dat een gemeenteopzichter steeksproefgewijs controleert of rc klopt met epn en of die zaken kwalitatief goed aangebracht worden.
    Daarnaast blijkt in de praktijk maar al te vaak dat de epn op papier al hiaten bevat. De gemeentes lijken vaak alleen te controleren of de bouwbesluit berekeningen aanwezig zijn en of ze onder de streep voldoen.
    Ik kan me er best in vinden als er uit de markt een kwaliteitslabel ontstaat dat keuringen uitvoert, maar dat is iets dat uit de markt moet ontstaan op basis van vraag en aanbod.
    Als het label in de huidige vorm wordt opgelegd, dan wordt het een verplicht kostbaar nummertje waar adviseurs een mooi boterham aan kunnen verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.