Ga naar hoofdinhoud

Leren van energieneutrale kantoren

Voor iedereen die meer wil weten over het bouwen van energieneutrale kantoren, is er nu de publicatie ‘De UKP-NESK kantoren in de initiatieffase’. In deze publicatie staan belangrijke leerpunten uit de opstartfase van zeven energieneutrale kantoorgebouwen: vijf nieuwbouw- en twee renovatieprojecten. Aan bod komen innovatieve technieken en financieringsmethoden, maar ook procesmatige zaken als samenwerking, ambities en afspraken.

Op dit moment experimenteren de zeven bouwprojecten met innovatieve technieken en werkwijzen voor energieneutrale kantoorgebouwen. Ze ontvangen subsidie vanuit het programma Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren (NESK) en worden van initiatief- tot gebruiksfase op de voet gevolgd. Dit maakt het mogelijk om van de projecten te leren en conclusies te trekken over aanpak, processen en technische realisatie. Al in de initiatieffase zijn er opvallende verschillen tussen de zeven bouwprojecten.

Elk project een eigen aanpak

Energieneutraal bouwen gebeurt op veel verschillende manieren. Sommige projecten concentreren zich voornamelijk op isolatie, terwijl andere intensiever gebruikmaken van duurzame energiebronnen, zoals een bio-WKK of warmtepomp. Opvallend is dat drie projecten monitoring expliciet hebben opgenomen in hun energieconcept, waardoor zij straks meer controle hebben over de energieprestaties. Verschillen zijn er ook in de financiering. Bij slechts drie projecten zijn vóóraf heldere afspraken gemaakt om de kosten en baten van de energie-investeringen te verdelen tussen eigenaar en huurder.

Over de zeven voorbeeldprojecten

De volgende voorbeeldkantoren kregen een UKP-NESK-subsidie van Agentschap NL:

Een volledige beschrijving van alle projecten en de publicatie ‘Naar energieneutrale kantoren, de UKP-NESK kantoren in de initiatieffase’ vindt u op www.agentschapnl.nl/energieneutraalbouwen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *