Ga naar hoofdinhoud

Lichte houtconstructie met minimale dakhelling

Werkplaats, stalling, kantoor en zoutloods van Rijkswaterstaat worden in Zwolle onder één groot dak van 42×104 meter gebracht. Dakopbouwen en een kleine dakhelling voorkomen een te massief beeld. Gekozen is voor een houtconstructie, waarbij zelfs de windverbanden in hout zijn uitgevoerd.Het grote dakoppervlak wordt doorbroken door een aantal dakopbouwen. Ter plaatse van de zoutloodsen markeren die ingangen, ter plaatse van de werkplaats is een dakopbouw als koekoek benut voor daglichttoetreding.

‘Die dakopbouwen voorkomen dat het dak te massaal wordt. Daarom ook is de dakhelling zo gering mogelijk gemaakt. Je kunt nu over het gebouw heen nog de bomen daarachter zien’, licht Winfried van Zeeland – destijds architect bij de Rijksgebouwendienst en nu architect/directeur van Van den Berg Kruisheer Elffers de ontwerpkeuzes toe.

De dakhelling bedraagt 7 graden, wat net voldoende is voor een bedekking met eternit golfplaten. Bij de zoutloodsen is het eternit ongeïsoleerd aangebracht, ter plaatse van de werkplaats is de zelfde dakopbouw aangehouden en zal de isolatie dan ook van binnenuit tussen de gordingen worden aangebracht.

Tekst: Henk Wind
Foto’s: GLC houtconstructies en Henk Wind

Meer over dit project is te lezen in Bouwwereld 9 van 3 september 2010. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *