Ga naar hoofdinhoud

Lichtste materiaal ter wereld ontwikkeld

Amerikaanse wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat voor 99,99 procent uit lucht bestaat. Met een gewicht van slechts 0,9 milligram per kubieke centimeter zou het zogeheten microlattice het lichtste metaal en materiaal ter wereld zijn.

Door een driedimensionaal raamwerk op te bouwen van nikkelbuisjes met een doorsnede van 100nm – duizend keer dunner dan een menselijke haar – is een open structuur ontstaan, waardoor het materiaal vrijwel geheel uit lucht bestaat. De overige 0,01 procent is 90 procent nikkel en 10 procent fosfor. Het microlattice is 100 keer lichter dan schuimrubber; het kan op de zaadbol van een paardenbloem liggen zonder de pluisjes plat te drukken.

Geluidsisolerend

Voor de constructie haalden de wetenschappers hun inspiratie uit gebouwen als de Eiffeltoren, die ondanks het formaat toch relatief licht zijn. Door de structuur van deze gebouwen af te kijken en het op nano- en microschaal na te maken, wisten ze een nieuw ultralicht materiaal te maken. Sterk, volledig terugverend nadat het is gecomprimeerd en stroomgeleidend. Daarmee zou het kunnen worden toegepast als schokabsorberend of geluidsisolerend materiaal.

Met een dichtheid van 0,9 milligram per kubieke centimeter verslaat het ultralichte metalen microrooster het vorige materiaal met het predicaat ‘lichtste ter wereld’: silica aerogel – ook wel bekend als ‘bevroren rook’ – met 0,1 milligram.

Bron: Nu.nl en Bouwen met Staal

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Lichtste materiaal ter wereld ontwikkeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.