Ga naar hoofdinhoud

Lift met houten schacht

De stadsschouwburg van Kampen is onlangs gerenoveerd. Daarbij werd onder andere een lift geplaatst, zodat er nu ook piano’s naar de bovenverdiepingen getransporteerd kunnen worden. Bijzonder is dat de 14 meter hoge liftschacht van massief hout is. De vloerversteviging werd uitgevoerd met Kerto-Q van MetsäWood.

In het zicht

De 135 en 189 mm dikke Leno-wanden van de liftschacht functioneren als dragende wand en blijven deels in het zicht. De dikke wand verzorgt de krachtsafdracht van de hoger gelegen regiekabine, welke een 60 min brandwerend compartiment is. Daarnaast zijn de liftdeuren brandwerend uitgevoerd. Brandoverslag naar het belendende compartiment en andere etages krijgt hierdoor geen kans. Omdat de liftschacht uit hout is, kunnen de geleiders van de lift geschroefd worden op de schachtwanden en hoeft er niet voorgeboord te worden. Dit levert een forse tijdsbesparing op in de montage.

Vloerversteviging

Over het bestaande beschot op de oude houten balken (140x280mm, hoh 700mm, lengte ca. 9,5m) werden Kerto-Q platen van 39mm aangebracht voor het mogelijk maken van een vloerbelasting van 500kg/m2. Door de platen adequaat te verschroeven met de ondergelegen balken wordt de benodigde samenwerking gecreëerd. De grote beschikbare afmetingen van Kerto, in dit geval 6×2,5m, speelde ook een belangrijke rol voor het beperken van de onderlinge verbindingen van de platen. De hoge sterkte van de platen maakt het mogelijk met een relatief slanke dikte, hoge geconcentreerde lasten door een verplaatsbare tribune, mogelijk te maken. Bovendien is de geschuurde vloer bijzonder geschikt als toneelvloer, zonder dat extra ondervloeren toegepast dienen te worden.

De Kampense schouwburg werd in 1891 geopend en is ontworpen door architect Vidal de St. Germain. De renovatie van de schouwburg werd constructief uitgewerkt door Raadschelders Bouwadvies uit Haarlem, JAVI Houtbouw zorgde voor de montage van de houtconstructie. Dit alles gebeurde onder auspiciën van PB Theater Adviseurs uit Uden. Bouwkundig aannemer is Van Werven uit Kampen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *