Ga naar hoofdinhoud

Loopbrug als vitrine ingehesen in museum


Vanmorgen in alle vroegte is de eerste van drie enorme loopbruggen gehesen tussen twee museumvilla’s van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. De loopbruggen, die ook dienst doen als enorme vitrines, maken onderdeel uit van de grootscheepse renovatie van het museum dat in juni weer open zal gaan.

Deze eerste brug is ruim 18 meter lang en wordt net als een spoorbrug slechts aan één kant vastgezet waardoor hij kan uitzetten en weer krimpen. Volgende week donderdag wordt de volgende brug van 20 meter aangebracht. Weer een week later volgt de hoogste brug.

Renovatie
Architect Peter van Assche van het Amsterdamse Bureau SLA werkte de plannen uit tot een renovatie- en uitbreidingsplan dat beide panden in hun historische waarde laat. Zonder drastisch in te grijpen in de structuur en de bouw van de villa’s, wordt het vloeroppervlak van het museum voor het publiek verdrievoudigd dankzij de vitrinebruggen die de panden moeten gaan verbinden.

In de loopbruggen toont het museum hun gehele collectie van 9.000 objecten. Zij noemen de bruggen dan ook de grootste vitrines van Nederland.

Museum
Het Nationaal Glasmuseum is al sinds de oprichting in 1953 gevestigd aan de Lingedijk in het woonhuis van P.M. Cochius, de beroemde directeur die de Leerdamse glasfabriek aan het begin van de 20e eeuw internationale bekendheid gaf.

In het najaar van 2007 werd het museum gesloten voor een grootscheepse renovatie toen het naburige pand aangekocht werd. Ook de nieuw verworven villa werd ooit gebouwd in opdracht van de glasfabriek, als onderkomen voor de technisch directeur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *