Ga naar hoofdinhoud

Losse kantoorunits in oude loods

In Rotterdam-Zuid is een oude loods uit 1951 omgebouwd tot het nieuwe kantoor van IMd Raadgevende Ingenieurs. De hal zelf is volledig in oude staat gelaten; alle nieuwe gebruiksruimten zijn er als losse, geklimatiseerde units in geplaatst. De loods zelf functioneert daarmee als ongeklimatiseerde mega-spouw. Deze aanpak is zeer kostenefficiënt en zorgt ervoor dat het unieke karakter van het gebouw behouden blijft. Ector Hoogstad Architecten maakte het ontwerp.

Losse units

Hergebruik van bestaande gebouwen is in de praktijk vaak financieel niet haalbaar. Het is namelijk relatief kostbaar om een oud gebouw aan de huidige eisen te laten voldoen. IMd besloot daarom om niet het hele gebouw aan te pakken, maar om alle kantoorruimten in ‘losse’ units onder te brengen. Deze toevoegingen voldoen aan alle eisen die aan nieuwbouw worden gesteld. Uiteraard beantwoordt de hal als geheel aan de normen ten aanzien van brandveiligheid en constructieve veiligheid.

Lichte constructie

In de 1200 vierkante meter grote ongeklimatiseerde hal zelf zijn een aantal overleg- en vergaderplekken ondergebracht, maar ook een restaurant, een klein auditorium en er staan enkele bomen. Constructief wordt het dragende vermogen van de oude loods volledig benut. De nieuwe onderdelen zijn zo licht geconstrueerd dat ze direct op de bestaande bedrijfsvloer geplaatst konden worden, zonder extra fundering. Ook zijn delen van de nieuwbouw aan de oude kraanbaan gehangen.

Werkplekken

Tegen de heersende flexplek-trend in bevat het nieuwe kantoor méér werkplekken dan er medewerkers zijn. Voor de bijna veertig medewerkers zijn in totaal zestig plaatsen beschikbaar. Iedereen werkt bijna altijd aan meerdere projecten tegelijk. Al naar gelang de behoefte kan men zich voor korte of lange tijd ook fysiek bij de rest van het team voegen. Die fysieke nabijheid bevordert de onderlinge samenwerking en daarmee de kwaliteit van het werk.

Voordelen

Volgens de directeuren ir. Remko Wiltjer en ir. Pim Peters biedt de gekozen aanpak een groot aantal voordelen: “Als we de hele loods naar nieuwbouwkwaliteit hadden moeten tillen, was dat financieel niet haalbaar geweest. Nu zitten we heel betaalbaar in een heel karakteristiek pand, op een prachtige plek aan de Maas, met veel meer vierkante meters dan we ooit in nieuwbouw zouden kunnen krijgen. En uiteraard zijn de vakwerkspanten voor ons als constructeurs een lust om onder te mogen werken.”

Eerder was IMd onder meer betrokken bij de metamorfose van de Bussumse Watertoren, theater Cosmic in de Amsterdamse Westergasfabriek en het HUF-pand in Rotterdam. Momenteel werkt het bureau onder meer aan de transformatie van het Energiehuis in Dordrecht en de Touwfabriek in Oudewater.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Losse kantoorunits in oude loods

  • Jaap van den Bosch

    @ Ronald Molendijk
    Of woningen hierin te ontwikkelen zijn is een wel wat lastiger onderwerp als kantoren, en ontwikkelaars op dit gebied die ik gesproken heb geven dit ook aan.
    Dit lijkt me nou niet zo zeer een blokkering door regeltjes, maar heeft veelal met aan te bieden kwaliteit te maken.
    Want als de eis wordt gesteld, dat er bijvoorbeeld aan de gevels niets mag worden verandert of gewijzigd, dan kun je zoals in dit projekt het daglicht uit het dak halen, zoals ook met name op die foto waar die man achter zijn computer zit goed te zien is, rond die lichtstraat is een soort koof getimmerd aansluitend op het plafond, zo krijg je dan daglicht binnen, die voldoet aan de regelgeving in het bouwbesluit, en dat lijkt mij voor een kantoor ook nog wel te kunnen, het daglicht op deze manier binnen krijgen zou volgens de regelgeving ook mogen voor een woning, dat is kwa regels dus geen beletsel, maar er zal toch geen hond zijn, die dan zo’n woning wil hebben, geen enkel uitzicht, en nog geen raampje waar je bijvoorbeeld een kleedje kan uitkloppen, of wat beddengoed uit kan hangen, dat heeft dan met de aan te bieden kwaliteit te maken, en niet met de regeltjes, je kunt nu natuurlijk zeggen, dat zit hem toch in de regeltjes, want je mag niks aan de gevels wijzigen, maar tja, waar zit nu de grens, je wilt immers het behoud van dat gebouw met die uitstraling, en hoever zou je dan kunnen gaan met het plaatsen van kozijnen, ramen end., met toch het behoud hiervan, en dat is verschillend, bij het ene pand kan dat best verantwoord zijn, terwijl bij een ander pand dit eigenlijk zeer ongewenst is, en daarom zal het bij woningen wel eens vaker tot de eindconclusie gaan komen, dat het er niet geschikt voor is, en ik snap best wel dat je aan je handel denkt maar het gehele concept moet goed zijn.

  • Uieraard is in dit project veel aandacht aan akoestiek, binnenklimaat en brandveiligheid besteed.
    Ik wens IMd veel succes en werkplezier in het nieuwe kantoor!

    Danker van Valkenburg
    LBP|SIGHT Nieuwegein

  • Ronald Molendijk - Wonen in Oude Sfeer

    Dit zijn prima duurzame en cultuur historische projecten. Als er woningen op deze manier zouden kunnen worden gerealiseerd dan moet dat eigenlijk gewoon kunnen. Vaak zijn er toch weer regeltjes te vinden die dat blokkeren terwijl het behoud van erfgoed een nabije toekomstige economische factor van jewelste is. Wij kunnen dergelijke woningen iets extra’s geven met bijvoorbeeld onze trappen, deuren tafels e.d. gemaakt van 100-200 jaar oud gerecupereerd eikenhout. Maar ook kantoren hebben vaak iets bezielend nodig als het koude zakelijke niet op zijn plaats is. Wonen in Oude Sfeer heeft het allemaal

  • Hergebruik van voormalig industrieel erfgoed ten behoeve van kantoor/werkomgevingen komt regelmatig voor. Zo zijn er De Dru Cultuurfabriek in Ulft, De Westergasfabriek in Amsterdam, De Van Nelle fabriek in Rotterdam, De Verkade fabriek in Zaandam, De Kauwgomballenfabriek in Amsterdam, enz…
    Allkoestiek is bij al deze projecten (en meer) betrokken geweest bij het optimaliseren van het akoestisch klimaat in de veelal hoge en minimalistisch ingerichte ruimten die benut worden als kantooromgeving. Zowel in het oplossen van de te hoge nagalm maar ook het optimaliseren van speechprivacy tussen werkplekken en units onderling (spraakonverstaanbaarheid). Van meting tot realisatie Allkoestiek regelt het All-emaal.
    Onze nieuwsgierigheid is gewekt door dit project en andere projecten die IMd onderhanden heeft en mogelijk kunnen wij hier een adviserende en oplossende rol in spelen.

    Mike Buys | DGA
    Allkoestiek B.V.
    Voorthuizen NL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.