Ga naar hoofdinhoud

Lot ecowoning Steenwijk onzeker

Het gemeentebestuur van Steenwijkerland laat juristen onderzoeken of het een ecowoning in Steenwijk mag slopen. De eigenaar van de woning geeft aan dat hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Het eigendom van de grond onder de met hergebruikt materiaal gebouwde woning is na rechtszaken aan de gemeente vervallen, omdat de bouwer zich niet aan de regels hield. Het gerechtshof in Arnhem stelde de gemeente eind november vorig jaar in het gelijk en sommeerde de eigenaar de grond aan de gemeente terug te verkopen. Omwonenden ergeren zich jarenlang aan de, volgens hen, rommelige omgeving van het huis.

Met jaren overschreden
Voor de bouw van de woning stond een termijn van twee jaar. Die termijn is ,,met jaren” overschreden, aldus de gemeente. Ook komt het huis niet overeen met de tekeningen uit de bouwvergunning. De eigenaar, die het gebouw zelf ontwierp, had volgens het Arnhemse hof de kavel met de woning, die toen slechts uit een houtskelet bestond, aan de gemeente moeten terugverkopen.

,,De gemeente houdt nu toezicht op de opstallen. De inboedel van de eigenaar is opgeslagen”, zei de woordvoerder van de gemeente. Het definitieve besluit over de sloop laat nog even op zich wachten, vooral omdat de situatie zo uniek is.

Mensenrechten
Volgens bouwer Jan Husslage is het niet aan de gemeente maar eerst aan hem wat er met het pand gaat gebeuren. ,,Als het zo ver komt, wil ik het demonteren. Ik wil toch zo veel mogelijk behouden van mijn levenswerk.” De ingenieur bouwde en ontwierp het pand zelf. Volgens hem misbruikt de gemeente het antispeculatiebeding dat het gebouw binnen twee jaar af moest zijn.

,,Ik ga eerst in cassatie in Den Haag, maar daarna wil ik naar het Europese Hof. Hier worden mensenrechten geschonden.” De bouwer vraagt sympathisanten een petitie te ondertekenen gericht aan minister Jacqueline Cramer (VROM). Hij hoopt dat zij gaat bemiddelen in de zaak.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *