Ga naar hoofdinhoud

Luchtkwaliteit kinderdagverblijven onvoldoende

Kinderdagverblijven ondermaats

De luchtkwaliteit in Nederlandse kinderdagverblijven is nog onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Adviesbureau LBP|SIGHT onderzocht de groeps- en slaapruimten van in totaal 80 kindercentra. Ventilatiesystemen ontbreken, verkeren niet in goede staat of worden onjuist bediend. Het ministerie heeft inmiddels een factsheet gepubliceerd met daarin de voorgenomen aanpak van de knelpunten.

Vergelijkbaar met scholen

Het binnenmilieu in kinderdagverblijven is vaak even slecht als dat in scholen. Het gaat vooral om de kwaliteit van de lucht, om oververhitting in de zomer en om geluidoverlast. Daglichttoetreding, ruimteakoestiek en de temperatuur en relatieve vochtigheid in het stookseizoen blijken geen knelpunt te zijn. Met name de ventilatie in de slaapruimten van de kindercentra is vaak onvoldoende. De luchtverversing voldoet in 12 procent van de slaapruimten niet aan de eisen voor de bestaande bouw.

“Die eisen voor de bestaande bouw zijn zeer summier en bieden eigenlijk onvoldoende zekerheid dat de binnenlucht acceptabel is”, aldus onderzoeker ir. Henk Versteeg van LBP|SIGHT. “Om het acceptabel te krijgen zou voor alle bestaande kindercentra ten minste moeten worden uitgegaan van de nieuwbouweisen.” Uit het onderzoek blijkt dat in 80 procent van de slaapruimten en 65 procent van de groepsruimten niet aan die nieuwbouweisen wordt voldaan.

Ventilatievoorzieningen

Vaak ontbreken ventilatievoorzieningen, zoals ramen of mechanische installaties. Zijn die wel aanwezig, dan functioneren ze in veel gevallen onvoldoende. Volgens Versteeg is onderkenning van het probleem de eerste stap: “Gebouweigenaren en kindercentra kunnen vervolgens eenvoudig door een deskundige de luchtverversing laten controleren. Als die niet voldoet, kan vaak met relatief eenvoudige maatregelen een belangrijke verbetering worden behaald. Meer ingrijpende maatregelen kunnen zo nodig in het meerjarenonderhoud worden ingepast.”

Beoordelingsmethode

LBP|SIGHT is inmiddels betrokken bij de ontwikkeling van een objectieve beoordelingsmethode voor ventilatie-installaties. Daarvoor wordt de bestaande Ventilatie Prestatie Keuring voor woningen geschikt gemaakt voor scholen en kindercentra. “Dit is ook voor nieuw te bouwen kinderdagverblijven van groot belang”, aldus Versteeg. “Zelfs in nieuwe kinderdagverblijven voldeed geen enkele slaapruimte uit het onderzoek aan de eisen. Van de groepsruimten voldeed 59 procent niet.”

Een Ventilatie Prestatie Keuring kan een belangrijke rol vervullen in de communicatie met de ouders. “Ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat ze hun kinderen achterlaten op een plek waar de luchtkwaliteit goed is. Juist kinderen van 0 tot 4 zijn heel kwetsbaar. Een kindercentrum dat de ouders met behulp van zo’n keuring kan laten zien dat de luchtverversing aan nieuwbouweisen voldoet, kan zich daarmee positief onderscheiden.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Luchtkwaliteit kinderdagverblijven onvoldoende

 • Jaap van den Bosch

  @ Leon,
  Als dat zo is, als je schrijft, ( ik ontken het niet en bevestig het ook niet) dan zou dat betekenen dat zowel de gezondheidsraad, en de GGD het dus niet goed zouden doen, je zou er toch vanuit moeten kunnen gaan dat deze instanties ook via belasting geld betaalt wordende je de juiste adviezen/eisen geven.
  Ook de vergunning verlenende instanties mogen geen andere of hogere eisen opleggen als het bouwbesluit voorschrijft, dus of ze willen of niet, die zitten daar ook aan vast.
  Want als dit dus niet juist is, dan komt er dit rapport van LBP die anders voorschrijft, maar wie zegt dat het daar bij blijft, straks komt er weer een volgende met weer andere adviezen, waar is dan het eind?
  En dat was destijds in 1992 de basis van de opzet van het bouwbesluit, de basis principes moesten goed zijn, dan wist iedereen waar ie vanuit moest gaan.
  Controle op goede uitvoering is dan een ander verhaal, en dat is wel een goede zaak zoals LBP stelt lijkt mij.

 • Leon

  Het is toch algemeen bekend dat de ventilatie-eisen uit het Bouwbesluit voor dergelijke instellingen niet toereikend zijn. Het wordt tijd dat men daar eens wat aan doet, aangezien het merendeel van de ‘deskundigen’ in de bouwbranche nog altijd hun zogenaamde wijsheid uit het Bouwbesluit kopiëren…

 • Jaap van den Bosch

  Als ventilatie niet goed wordt geinstalleerd of niet goed wordt bediend of onderhouden, dan functioneert het niet goed, dat kan iedereen wel volgen denk ik, maar wat ik niet kan volgen is, het artikel geeft ook aan dat de eisen bestaande bouw onvoldoende zekerheid bieden, en hier zou dan ook het ministerie van milieu bij betrokken zijn.
  Hun collega’s het ministerie van vrom heeft het concept bouwbesluit 2012 klaar liggen om deze in te voeren in 2012, dat concept gaat in tegen stelling tot het huidige bouwbesluit uit van ventilatie per persoon, en ook hier is een verschil tussen nieuwbouw eisen en bestaande bouw, resp. 6,5dm3/s/per persoon en 3,44 dm3/s/per persoon.
  Die getallen komen volgens de toelichting uit adviezen van de gezondheidsraad en de GGD, en die zuigen ze toch ook niet uit hun duim, die GGD is daar druk mee in onderzoek, en doet dus wat meer als alleen maar soa’s controleren.
  Wat mij verbaast, hebben die ministeries dan geen contact en overleg met elkaar, zodat er uiteindelijk 1 advies naar voren komt, of hadden ze nog niet door dat ze beiden met het zelfde onderwerp bezig zijn??
  Als dat in zijn geheel nu in het bouwbesluit wordt verwoord, dan lijkt mij dat voor heel bouwend nederland duidelijk waar het beginsel van die ventilatie aan moet voldoen, en of het dan goed gebeurd, daar kan ik mij die controle zoals dit artikel weer geeft goed in vinden, maar is er niet opnieuw weer een discussie over die capaciteiten.

 • Sinds vorig jaar verkopen wij SenseAir CO2 indicators aan scholen en kinderdagverblijven waar het probleem van slechte ventilatie al langer bekend is. Slechte ventilatie heeft zijn weerslag op de leerprestaties en het ziekteverzuim. Met een kleine investering (€ 150) in een CO2 indicator wordt je bewust van de luchtkwaliteit gedurende de dag en kun je bewust gaan ventileren. In het geval van mechanische ventilatie meet je eenvoudig met een CO2 indicator of het ventilatiesysteem goed functioneert en kun je tijdig maatregelen nemen, voordat er gezondheidsproblemen ontstaan. Het probleem van slechte ventilatie is hier niet mee opgelost, maar het is wel zichtbaar gemaakt en zal leiden tot actie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.