Ga naar hoofdinhoud

Luchttoevoer via energiekolom

Door lucht in te blazen via holle kolommen, konden grote kanalen achterwege blijven in het Stedelijk Gymnasium in Utrecht. Elke kolom voedt vier inblaaspunten, waardoor een fijnmazig raster ontstaat. De kolom is van staal met een bekleding van beton vanwege onder meer geluid en brandveiligheid.

Het nieuwe Stedelijk Gymnasium in Utrecht werd oorspronkelijk ontworpen als VMBO-school met grote open leeromgevingen. Pas tijdens de bouw viel het besluit om er een gymnasium van te maken. Het ontwerp van RAU www.rau.eu was echter dermate flexibel dat dit bij alle veranderingen in stand kon blijven.

Zolderruimte

De luchtbehandelingsinstallatie is geplaatst in de ruimte onder het licht hellende dak. Via deze ruimte kunnen alle kolommen worden bereikt, zonder beslag te doen op kostbaar oppervlak of bouwhoogte.

Om de energiekolommen te engineeren schakelde RAU constructiebureau JVZ  in. Van belang daarbij waren uiteraard de draagkracht van de kolom, brandveiligheid, geluidoverdracht, aansluiting van de luchtleidingen en integratie van elektra en databekabeling. Daarbij moesten de kolommen ook nog over twee bouwlagen worden gestapeld.

Staal

De keuze viel op een ronde stalen kolom, omkleed met een mantel van 60mm beton voor de brandveiligheid en geluidwering. In deze schil zijn ook de buizen voor elektra en databekabeling ingestort.

Meer over de energiekolom is te lezen in Bouwwereld 6 van 20 mei 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Luchttoevoer via energiekolom

  • Jaap van den Bosch

    Dat je hier van de kolom meteem gebruik maakt als ventilatiekanaal is op zich in die zin best praktisch, je hebt nu geen aparte schacht meer nodig, en dat spaart ruimte, materiaal en dus geld, dat zul je wel niet volledig kunnen wegstrepen tegen elkaar, want die staalconstructie wordt er nu ook niet eenvoudiger op, maar toch, uiteindelijk winst lijkt mij.
    Echter wat ik me nu wel afvraag, mede in het licht gezien van enige vorige artikelen over schone lucht, hoe houd je die kolommen inwendig nu schoon?? het gaat immers om inblaaslucht, dus inclusief vervuiling (het allergenen verhaal) in de loop van de tijd ondanks filters, en deze kolommen zijn in tegenstelling van een kanaal in een schacht niet demontabel.
    Hoe zou dat bedacht zijn??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.