Ga naar hoofdinhoud

Maaswater koelt en verwarmt hoogste toren


De Maastoren in Rotterdam, die vrijdag officieel geopend is, wordt verwarmd en gekoeld door water uit de Maas. De Rotterdamse toren, het hoogste gebouw van Nederland, heeft daarmee de primeur van deze nieuwe energievorm. Afgelopen winter is ‘koude’ uit het Maaswater gewonnen en in de bodem onder de toren opgeslagen. Deze energie is goed voor bijna 95 procent van de benodigde koeling van het gebouw deze zomer.

Dat blijkt uit een analyse van de prestaties van het systeem. Aankomende zomer zal juist warmte uit het water worden gewonnen. Ook dat wordt ondergronds opgeslagen en zal aankomende winter worden gebruikt voor verwarming.

Rivierwater
Opslag van warmte en koude in de bodem is niet nieuw. Zo’n 1200 gebouwen in Nederland zijn ermee uitgerust. Uniek aan de Maastoren is de bron van die energie: rivierwater. De temperatuur van het Nederlandse oppervlaktewater is zomers hoog genoeg en ’s winters laag genoeg om energie uit te oogsten, op te slaan en enkele maanden later te gebruiken.

Het Maastoren-concept is volgens de ontwikkelaar, het Rotterdamse Techniplan Adviseurs, in heel Nederland toepasbaar. Zo’n 20 procent van alle gebouwen ligt binnen 500 meter van water en zou van deze schone energie gebruik kunnen maken.

Het oppervlaktewater in Nederland is met 357.440 hectare eigenlijk één grote gratis zonnecollector: zomers vangt het in 11 dagen evenveel energie op als Nederland in een heel jaar nodig heeft voor verwarming en koeling: 665 petajoule (PJ).

Volgens directeur ing. Dick van der Kooij is energie uit water ook financieel zeer aantrekkelijk om gebouwen mee te verwarmen en te koelen. De benodigde extra investeringen verdienen zich gemiddeld binnen vijf jaar terug. “De werking hebben we met de Maastoren bewezen. Nu is het vooral aan overheden en marktpartijen om het principe breed toe te passen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *