Ga naar hoofdinhoud

Markante architectuur voor Politieacademie


De gerenoveerde Concernlocatie van de Politieacademie in Apeldoorn is afgelopen maandag geopend door Hare Majesteit de Koningin. Het ontwerp voor de herhuisvesting in dit rijksmonument en het interieurontwerp zijn van de hand van Atelier Pro en Studio Leon Thier.

De Concernlocatie van de Politieacademie is ondergebracht in het voormalige kleinseminarie uit 1935 (rijksmonument, architect Jan van Hardeveld). De bestaande gebouwen zijn aangevuld met nieuwbouw. Het omliggende terrein is in samenwerking met landschapsarchitecten opnieuw ingericht en voorzien van een nieuwe parkeervoorziening.

Nieuw hart
De voormalige binnenplaats van het kleinseminarie is overkapt met 25 meter hoge boogvormige spanten en vormt het nieuwe hart van de school. Het atrium herbergt de mediatheek en studenten vinden er studieplekken op balkons en in de voormalige breviergangen. Een lounge met terras op het nieuwe plein completeert het geheel.

Open ontwerp
Werken en leren is in de nieuwe opzet volgens de ontwerpers minder plaatsgebonden omdat het gebouw na de transformatie uitdaagt tot (samen) werken, leren en kennisoverdracht. Het van oorsprong wat gesloten complex is daarvoor transparanter gemaakt met nieuwe openingen in de gangen, gedragen door stalen portalen.

De in het verleden dicht getimmerde zolders zijn weer in hun volle hoogte teruggebracht en zijn prettige werklandschappen geworden. Ook het interieur is ontworpen door Atelier PRO en Studio Leon Thier.

Duurzaam
Met deze transformatie kon het monumentale, als kleinseminarie gebouwde complex worden behouden en gaat het een nieuw leven tegemoet. Door een slimme combinatie van het gebruik van aardwarmte in de winter, aardkoeling in de zomer, een overdruksysteem en achterzetramen, kon het gebouw heel comfortabel worden en konden toch de bestaande monumentale vensters worden behouden.

Respect
Door de intensivering van het oude gebouw bleek het mogelijk om de omliggende tuin vrij te maken van de aanwezige bouwsels. Het parkachtige landschap werd teruggebracht met grasvelden en een grote vijver voor opvang van hemelwater.

Met respect is de oorspronkelijke architectuur van dit rijksmonument in oude glorie hersteld en zijn lelijke verbouwingen die aangebracht zijn vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw verwijderd. De nieuwe ingrepen zijn uitgevoerd in een markante architectuurtaal met stalen onderdelen, die mooi passen bij de oude baksteen architectuur.

Foto: Thea van den Heuvel/DAPh

Video
Bekijk hier een video met een gesprek met de architect.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.