Ga naar hoofdinhoud

Markt ziet groeiende vraag naar bustechnologie

Ruim 80 procent van de Europese vakmensen in de installatie- en bouwsector voorziet een rooskleurige toekomst voor de busgebaseerde installatietechniek. In 2005 lag dit percentage nog op 47 procent.

Volgens de professionele wereld zijn comfort en gemak, een grotere flexibiliteit, efficiënt energiebeheer en een betere veiligheid en beveiliging van gebouwen de belangrijkste voordelen van de bustechnologie. Verder blijkt er een brede consensus te bestaan over KNX als beste standaard voor bustechnologie.

Integratie
Deze resultaten komen naar voren uit onafhankelijk onderzoek dat medewerkers van de Duitse faculteit voor Toegepaste Wetenschappen van de universiteit Zuid-Westfalen hebben uitgevoerd. Het onderzoek vond plaats in april 2008 tijdens Light+Building, ’s werelds grootste vakbeurs voor technologie en elektrotechniek. Driekwart van de ondervraagden zei de bustechnologie nu al te gebruiken. Nog eens 18 procent heeft de intentie om haar in de nabije toekomst te gaan gebruiken.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat bustechnologie op dit moment hoofdzakelijk wordt ingezet voor verlichting (89%), zonwering (78%) en besturing van klimaatinstallaties (63%). Bij klimaatinstallaties draait het vooral om de regeling en bediening van verwarming en ventilatiesystemen. Verder zei één op de twee ondervraagden de bussystemen te gebruiken voor uiteenlopende vormen van beveiliging, bewaking, alarmering en sensortechnologie. In de toekomst ziet men voor de bustechnologie ook een groeiende rol bij de integratie van multimedia, audio, TV, internet en telecommunicatie met innovatieve manieren van gebouwcontrole.

Professioneler
Naast de snel toenemende marktkansen blijken installatiebedrijven ook steeds professioneler met bustechnologie te werken. Hoe intensiever men bustechnologie gebruikt, des te beter de installateurs de techniek beheersen. Van alle ondervraagden tijdens Light+Building vindt 62 procent dat zij een hoog tot zeer hoog kennisniveau hebben van de door hen gebruikte bustechnologie. Dit percentage ligt 14 procent hoger dan het resultaat op dezelfde vraag in 2005.

Voor de komende jaren verwachten veel van de professionals dat de bustechnologie ook in de woningmarkt een prominente rol zal gaan spelen. In 2005 zag 50 procent van de ondervraagden de woningbouw als beloftevol, dit jaar is dit vertrouwen bij 68 procent van de vakmensen aanwezig. Velen spreken zelfs van een ‘inhaalbeweging’. Daarnaast verwacht drie kwart van de ondervraagden een duidelijke, verdere expansie van de vraag naar deze technologie in utiliteitsgebouwen.

Standaard
Gevraagd naar de technologie die de mensen voor bussystemen gebruiken, dan is KNX met afstand de marktleider. KNX is het meest bekende bussysteem en 81 procent van de ondervraagden heeft ook al eens of vaker met KNX gewerkt. Op de vraag welke bustechnologie men het vaakst gebruikt, antwoordt 69 procent met KNX. Slechts tien procent van de ondervraagden zegt dat zij het vaakst met fabrikantspecifieke systemen werken. Nog minder dan 10 procent werkt meestal met een scala aan andere standaarden.

Het onderzoek van de Faculteit Toegepaste Wetenschappen van Zuid-Westfalen werd, behalve in 2008, ook in 2005 en 2006 uitgevoerd. Het ging alle keren om een productonafhankelijke vragenlijst die aan bezoekers op de beurs Light+Building werd voorgelegd. De vragen werden in 2008 in meerdere hallen tijdens live interviews gesteld en het ondervraagde publiek was internationaal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.