Ga naar hoofdinhoud

Meer grip op kwaliteit bij houten kozijnen

Houten kozijnen

Eigenaar Woningcorporatie Actium Assen koos er voor om in de vierentachtig woningen aan de Dotterbloemstraat in Assen de kunststof kozijnen te vervangen door hout. De uit 1966 daterende flats waren bij de bouw voorzien van houten kozijnen, maar dat was 1991 vervangen door kunststof. Nu werd tijdens het groot onderhoud toch weer gekozen voor de vertrouwde houten kozijnen. De Mors levert houten kozijnen met een lange onderhoudsinterval.

Arjan Bruining van Actium Assen: “We moesten verduurzamen en ervaren weinig verschil meer in kwaliteit tussen hout en kunststof. Hout biedt ons ook de mogelijkheid op een onderhoudscyclus van twaalf jaar en hout is ook een gebouwleven bestendig. Kijk naar de woningen langs de grachten in Amsterdam, meer dan honderd jaar oud, maar het zijn nog de eerste houten kozijnen die erin zitten.”

Onderhoud

“Vergeet niet dat je ook kunststof elke twee jaar een wasbeurt dient te geven. En waar hout een cyclus heeft van een schilderbeurt in de tien of twaalf jaar, moet je kunststof ook één keer in de acht jaar opnieuw in de was zetten, en dat is ook niet goedkoop. Ook geef je kunststof na twintig of dertig jaar graag eens een andere kleurtje, echter het schilderen van kunststof krijg je nooit zo strak, al komen wel steeds meer folies in de handel om de kleur aan te passen. Maar per saldo is er echt niet zo’n groot kostenverschil tussen hout en kunststof”, aldus Bruining.

Moderner gevelbeeld

“Toen wij in 1991 kozen voor kunststof waren het nog vlakke profielen zonder dieptewerking en detailleringen, waardoor de gevel weinig tot geen reliëf kende. Dat maakt hem saai en sfeerloos, een reden temeer om bij dit groot onderhoud voor nieuwe gevelelementen te kiezen. Tevens willen we hoogrendements-glas toepassen en de mogelijkheid bieden om de ramen van binnenuit te wassen”, aldus Arjan Bruining.

Controle over de kwaliteit

“Een van de belangrijkste redenen was, dat we met hout meer controle hebben over de kwaliteit. Bij kunststof ben je afhankelijk van hetgeen de producent aanbiedt, en heb je weinig tot geen keuze in de kwaliteit van de coating, en ook niet over het hang- en sluitwerk. Belangrijke redenen waarom we in dit project hebben gekozen voor hout”, besluit Arjan Bruining.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Meer grip op kwaliteit bij houten kozijnen

  • Jeroen Stafleu

    Goed artikel. Ik zweer toch echt bij het gebruik van houten kozijnen. Ik zit zelf in de commissie die verantwoordelijk is voor het onderhoud van een aantal flats in onze wijk. Een aantal jaar geleden houten kozijnen online op maat laten maken en besteld via houtenkozijnenloods.nl en dit zijn hardhouten kozijnen die járen meegaan. Kunststof kozijnen hebben ook zo zijn voordelen maar onderaan de streep kies ik toch voor houten kozijnen.

  • rb

    na 26 jaar alweer je kunststof kozijnen vervangen… niet echt duurzaam.

  • Dames en heren, wat een goed initiatief om weer tot het gebruik van houten kozijnen over te gaan. De opmerking wat betreft de kozijnen in oude Amsterdamse panden vind ik grappig. In die tijd werd wel goede kwaliteit hout gebruikt, eiken of goed grenen. Wat in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in Ned. werd gemonteerd was veelal vuren hout. Er is ook een tijd geweest dat hardhout niet bepaald hard was. Maar niets dan positiefs voor het gebruik van hout. Het leeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *