Ga naar hoofdinhoud

Meer kans ongeval bouwplaats voor zelfstandigen

Kleine zelfstandigen in de bouw zijn roekelozer en lopen meer kans op ernstige tot zelfs dodelijke ongevallen op de bouwplaats. Dat constateert de Arbeidsinspectie na een inventarisatie.

Veiligheidsregels
De Arbouw, de werkgevers- en werknemersorganisatie voor arbeidsomstandigheden in de bouw, wil nu dat de overheid de veiligheidsregels op de bouwplaats ook voor zelfstandige bouwvakkers verplicht maakt. In 2007 vonden op de bouwplaatsen zestig ernstige ongevallen plaats, waarvan drie dodelijk, met een zogeheten zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Volgens de Arbeidsinspectie is dat relatief veel.

“In tegenstelling tot de ongevallen met gewone werknemers is er geen meldingsplicht voor ongelukken met zzp’ers. De gevallen die bekend zijn, kregen we toevallig te horen. We vermoeden dat het er veel meer zijn”, zegt woordvoerder Magda de Vetten van de arbeidsinspectie.

Meer risico
Relatief gezien zijn er minder zzp’ers dan werknemers op de bouwplaats actief. Ongeveer een derde van het totaal. De arbeidsinspectie heeft dat afgezet tegen het aantal reeds bekende ongevallen. “Dan blijkt dat ze relatief meer risico lopen”, zegt De Vetten.

Volgens Arbouw-directeur Cees van Vliet is het de hoogste tijd voor maatregelen. “Ons bereiken te veel signalen dat zelfstandigen in de bouw ongevallen krijgen. Ze brengen daarmee niet alleen zichzelf, maar ook omstanders in gevaar. Het mag daarom niet zo zijn dat ze zich niet aan dezelfde veiligheidsregels hoeven te houden.”

Geen maximum
Zo hoeven bouwvakkers die eigen baas zijn, zich bij het tillen niet aan een maximumgewicht te houden. En zijn bijvoorbeeld de regels voor het gebruik van ladders, die werkgevers alleen bij uitzonderlijke gevallen mogen inzetten, niet van toepassing op zzp’ers.

De Arbeidsinspectie waarschuwt de zelfstandigen dat ze weliswaar niet aan alle regels, maar wel bijvoorbeeld aan de veiligheidvoorschriften voor steigers moeten voldoen. “Als we overtredingen zien, kunnen ook zzp’ers boetes krijgen,” zegt De Vetten.

Bron: De Telegraaf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.