Ga naar hoofdinhoud

Meer nieuwbouw, minder vergunningen

In de eerste negen maanden van 2008 zijn bijna 45.000 nieuwe woningen opgeleverd. Dat is zeven procent meer dan in dezelfde periode van 2007. Het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning is verleend, daalde echter met drie procent.

In bijna alle provincies nam het aantal opgeleverde woningen toe. De toename was het grootst in Gelderland. In Limburg, Overijssel en Drenthe daalde het aantal opgeleverde woningen.

Daling bouwvergunningen
In de eerste negen maanden van 2008 is voor 58.000 woningen een bouwvergunning afgegeven. Dat is een afname van ruim 1,8 duizend ten opzichte van dezelfde periode in 2007. In Noord-Holland was de afname het grootst. Zuid-Holland en Utrecht hebben de grootste toename.

Het aantal verleende bouwvergunningen geeft een indicatie van de te verwachten woningbouw. Tussen verlening van een bouwvergunning en oplevering van de woning ligt gemiddeld 22 maanden.

Voorraad op te leveren woningen stijgt
Eind september 2008 was de voorraad nog op te leveren woningen bijna 189.000. Dat is ruim één procent meer dan een jaar eerder. In Zuid-Holland is deze voorraad het grootst (42.000) en in Zeeland het kleinst (3.700).

Bron: CBS – Statline

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *