
Dat is de conclusie van een gesprek van Bouwend Nederland voorzitter Elco Brinkman met Jan de Koning (directeur BOB), Mario van der Ent (directeur arbeidszaken en opleidingen Bouwend Nederland) directeur Frank Castricum van Beton- en Prefabbouw IJmond en Alfred Boot, directeur HRM bij Dura Vermeer. Het hele gesprek is te lezen in het maartnummer van Management Scope.
Logistiek
Wat onder andere in het artikel naar voren komt is de veranderde aard van de bouw in Nederland: een groot deel van de productie geschiedt niet langer op de bouwplaats maar in de fabrieken. Daardoor is het vak meer gaan draaien om organisatie en logistiek, dan om spierballen en technisch inzicht.
Bij complexe binnenstedelijke projecten zou het slim kunnen zijn om naast bouwkundige uitvoerders ook iemand met een logistieke achtergrond te zetten. De faalkosten in de bouw bedragen gemiddeld vijftien procent. Dat is volgens de heren vooral te wijten aan falend logistiek management: problemen als stenen en tegels die niet op tijd komen.
Competenties
“Daarbij is vakinhoudelijkheid nog altijd belangrijk, maar is er wel een beweging van project- naar procesdenken zichtbaar. Grote maatschappelijke vragen gaan nu over klimaat, waterproblematiek, mobiliteit, het opknappen van oude wijken. Dat moet jongeren toch ook aanspreken.
Daarom is aandacht voor jonge mensen heel groot. Er gaat een ervaren generatie weg, maar er komt ook iets voor terug. De competenties van jongeren zijn heel nuttig, zoals hun snelle communicatie en handigheid met ICT-middelen. Daar maakt de sector nog te weinig gebruik van.”